Gasztro-kalandozás 2. rész

Barcelona és a katalán konyha

2019 szeptemberében járt a baráti társaság a katalán fővárosban, Barcelónában, amiről a korábbiakban már be is számoltam ( https://cutandrun.blog.hu/2019/09/21/a_katalan_fovaros_barcelona ). Most azonban csak az ételekre koncentrálva szeretném bemutatni a várost!

Barcelona zegzugos, szűkös kis utcáiban számtalan helyen találkozunk apró kis pékségekkel, kifőzdékkel, éttermekkel, amik elsőre nem túl bizalomkeltők, de az egyik ilyen helyen ettük a legjobb ételt a városban. A L'Avia nevű igazán apró kis hely egy nagyon meghitt, családias, ízig-vérig katalán konyhát vezet. Az ételek ott készülnek a szemünk előtt az aprócska kis térben, a kiszolgálás kedves, és mintha 1000 éve odajárnánk, mint törzsvendégek érzést kelt. A bevándorlók sokszínűségére utal az is, hogy a katalán menü mellett van olasz, urugayi és etióp is! Mi azonban maradtunk a katalán mellett. A menü előétel+főétel+desszert+sör össszeállítása volt. Előételnek egy egyszerű salátát kaptunk articsókával, paradicsommal, kukoricával és sajttal, jól meglocsolva oliva olajjal és sóval - isteni volt. Főétel természetesen paella, ez esetben a mixelt változat, amiben csirke és tenger gyümölcsei is volt - még ingyen repetát is kapott, akin a séf úr látta, hogy nagyon ízlik! Desszertnek a híres catalán krémet kaptuk, amit az általunk ismert creme brulee-hez tudnám hasonlítani, de itt frissítő citrusos íze van.

 

A főúton sétálva is könnyen találhatunk egy helyet ahol ehetünk. A nehézség abban rejlik, hogy a kiszolgáló személyzet megértsen minket! A legtöbb helyen bevándorlók dolgoznak, akik jó esetben spanyolul beszélnek, de a legtöbb esetben angolul biztos nem, és angol nyelvű étlap sincs mindenhol. Mi is így jártunk így, hiába a főúton ültünk be. Minden hely kínál menüket, kedvező áron, amik a helyi ételeket fedik le. Ezen a helyen szó szerint böktünk az étlapról, miután a neten próbáltunk utána járni mi micsoda, kevés sikerrel. A bökés eredményeképp kihoztak egy tál babot, véres hurkával, ami igazán finom volt, majd egy adag sült krumplit egy helyi egész hallal, majd egy elképesztő finom mandula tortát.

 

A leglenyűgözőbb hely ételek szempontjából azonban a piac, Mercat de Sant Josep, vagy ahogy a helyiek hívják La Boqueira, Barcelona gyomra. Ez az leghíresebb vásárcsarnok, és nemcsak a friss hely alapanyagokat szerezhetjük be itt, hanem pukkadásig ehetjük magunkat a legfinomabb falatokkal. Mindenhol vannak összeállított kis kóstolók. Mi is számtalan ilyet megkóstoltunk: panírozott kis polipok, garnélák, rákollók, tintahal karikák, a legjobb spanyol sonkákkal tömött bagettek, még osztrigát is kóstoltunk frissen, roskadozó gyümölcs salátás poharak, churros minden változatban, kis péksütemény párnák mindenféle finomságokkal megtöltve, csokoládé hegyek, tapas válogatás sonkából és sajtokból... Hosszan folytathatnám a sort, de 2x kellett visszameni, hogy mindent meg tudjunk kóstolni!

Ha nem szeretjük a tengeri ételeket, vagy egy kis megszokottra vágyunk, akkor remek  burgerezők is vannak szerte a városban. Megtalálható a két nagy gyorsétterem lánc is, aminek a kínálata nagyban eltér az itthonitól, így érdekes lehet kipróbálni, de számtalan minőségi burgerező vár ezeken kívül is. A Metropolitan Café például hajnali 2ig várja a kiéhezett látogatókat, mi is 1-kor tévedtünk be és egy elképesztő 2 szintes csodával szolgáltak ki minket.

70150792_356468721904019_5351422847296208896_n_1.jpg

A szállásunktól nem messze talátuk meg a második legjobb helyet a városban, a Boca Oreja-t. Itt 13 euróért kaptunk 4 fogást és italt. A hely szintén icike-picike, de meglepő módon egy dzsungel és orvosi rendelő/hullaház stílusban van összeállítva. Nem kell megrettenni, a hatás csak később esik le az embernek, hogy lényegében mit is szimbolizál a fal, az étel pedig kiváló. Előételként a legendás tapast, a sonkás krumpli krokettet kaptunk, majd következő fogásként egy zöldséges rizottót, után egy fittness burgernek hívott alternavít helyi alapanyagokból összerakott, csak nevében hamburgert - krotten volt a húspogácsa, majd rajta sorban padlizsán, kecskesajt és cukkini -, végül pedig az itt caramel flan-ként nevezett katalán krém egy változata - ez esetben inkább a panna cottá-ra hajazott, csak jó fahéjan!

A tengerparton sétálva is számtalan hely közül lehet választani. Itt elsősorban a tengeri ételek hódítanak, de minden mást is lehet kapni. Itt is elsőnek csak tengeri gyümölcsökből álló paellát ettem, másik ízben viszont a tapasok közül válogattam. Aki igazán jót akar magának az a spanyoloknál a tapasokból válogasson. Ezek kis tálkákban kihozott előételnek számító kis adag ételek, amiket kirendelnek, megtelik vele az asztal és mindenki jóllakik a sokféle ételből szemezgetve.

70248010_892304954483883_2131450543673966592_n_1.jpg

Barcelona azonban az édesszájúaknak is kínál bőven kóstolnivalót. Itt található Michlein-csillagos fagytaltozó a Rocambolesc, amit 2 ízben is kóstoltunk és meglepő módon nem kerül csillagászati összegekbe egy fagylalt náluk. Az egész város tele van pékségekkel. Nem azokkal a nehéz tésztás, fojtós magyar-albán pékségekkel, amit mi ismerünk, hanem a francia hatásra a gyönyörű fényes, leveles tésztás, krémes csodákkal teli változatos sütemények, amik mellett egyszer sem tudtam szívfájdalom nélkül elhaladni.

Zárásként egy negatív élményi is megemlítek, a Rambláról nyíló, fő túrista helyszínen fekvő Ultramarines egyszerűen pocsék paellát hozott elénk, az itthoni kifőzdékben is jobbat kapni nála.

De összességében mind bárokban, sörökben, koktélokban, tapasokban, ételekben, desszertekben... egy páratlan ízélményt okozott az egy hetes ott-tartózkodásunk. Teljesen idegen ízekkel, étkezési szokásokkal ismerkedtünk meg, ahová visszavágyik az ember folyamatosan.

 

 

Címkék: Extrém