A cseh főváros, Prága

img_20191221_130703.jpgAz adventi időszak legvégén, közvetlenül a karácsonyt megelőző 4 napban, Advent utolsó hétvégéjén jártunk a cseh fővárosban, Prágában. El sem tudom mondani mennyire régen vágytam el ide és a legszebb időszakban sikerült teljesülnie a vágyamnak!

Kevés az olyan Prágához fogható, gyönyörű európai főváros, ahol a természeti katasztrófák és háborúk elkerülték 6 évszázad építészeti remekeit. Prága nagyon népszerű, így a fő látványosságok környékén az utcák az év nagy részében tömve vannak túristákkal. Prága ugyan fizikailag jól átvészelte a 20. századot, de más módokon szenvedéseknek volt kitéve, köszönhetően a brutális náci megszállásnak. Prágát a főváros szívében kanyaró folyó, a Moldva osztja két részre, egyben a város ennek köszönheti az egyik legmaradandóbb látványosságát, a Károly-hidat.

A vár alatti lejtőkön futnak a csodálatos köves utcák és a Kisoldal, a Malá Strana titkos, fallal körülvett kertjei, ahol kevés dolog változott, mióta 200 éve Mozart elsétált errefelé. Ha tömegközlekedést használunk kiterjedt és látványos villamoshálozattal találkozunk, valamint egy futurisztikus, szovjet építésű metrórendszerrel, ami vetekszik a legtöbb német városéval. Nem is az a kérdés, hogy mi új, hanem hogy milyen nagy durranás nyílik újra Prágában. A Parízská utca a Józsefvárosban, vagyis a Josefov-ban a város legelegánsabb áruházainak ad otthont, többek között nemzetközi divatházak képvislőinek is. Sok városhoz hasonlóan, Prágában sem a fő útvonalak mentén találjuk a legjobb helyeket evéshez és iváshoz. Tekintetbe véve, hogy a csehek állnak a sörfogyasztási statisztika csúcsán, nem meglepő, hogy Prága a sörivók paradicsoma. Prága kiváló színháza és koncerttermei mind a központban helyezkednek el az Óvárosban, a Staré Mesto-n és az Újvárosban, a Nové Mesto-n .

A PRÁGAI VÁR:img_20191221_135451.jpg
Prága látványát messziről meghatározza a Prágai Vár, a Prazsky hrad dombtetőn álló hatalmas komplexuma, amely a Moldva folyó nyugati partjáról tekint a városra. A vár környéke minden nap nyitva van a nyári időszakban 6.00-22.00 között - épületek 9.00-17.00 - , téli időszakban az épületek csak 16.00 óráig. A vár területén sétálni ingyenesen lehet. A Szent Vitus-székesegyházzal szemben lehet az épületekbe több féle kombinált jegyet venni. Van a hosszú túra 350 koronáért (későbbiekben Czk), az a legtöbb látványosságra érvényes a váron belül, így a Vitusba, a régi királyi palotába, a Szent György-bazilikába, a képtárba és az Arany utcácskába. A rövid túra 250 Czk és a képtár kivételével ugyanezekbe jogosít belépésre - mi is ilyet vettünk. A jegyek megváltásuk után 2 napig érvényesek, és vannak különálló épületek, ahová külön jegyet lehet venni ezen felül, pl. a Birodalmi Istállóba, vagy a Lovasiskolába.
A Szent Vitus-székesegyház építését IV. Károly császár kezdte, majd hosszú és sokszínű története után csak 1929-ben készült el. Belépve nem lehet kibújni a főhajó nagysága, a modern berendezési tárgyak, különösen a festett üvegablakok lenyűgöző hatása alól. A székesegyház számos oldalkápolnája közül Szent Vencel kápolnája - neve az angol Jó Vencel király c. dalból lehet ismert, és sajnos nagyon kevés igazság alapja van a 19. századi karácsonyi éneknek - a déli kapu mellett egyértelműen a legkeresettebb látnivaló. A kerengő fénypontja Nepomuki Szent János sírja, a barokk túlzás műalkotása tömör ezüstből, amelyen szabadon szárnyaló angyalok tartják a nehéz drapériát. Távozás előtt tekintsük meg a Habsburgok 16. századi márvány Birodalmi Mazuóleumát a kórus középpontjában, amelyet finom reneszánsz rács vesz körül. Ez alatt terül el a szűkös királyi kripta, IV. Károly, II. Rudolf császárok és több cseh király és királyné nyughelye. Megmászhatjuk a székesegyház nagy tornyát - amennyiben váltunk rá külön jegyet, 150 Czk, és nincs rossz idő - a déli hajóból. A székesegyház előtt mindenképpen nézzük meg az Aranykaput a déli ajtó felett, amelyet Az utolsó ítélet 14. századi mozaikja díszít.
Régi Királyi Palota, Stary Královsky Palác a királyi lakosztályok szendvicse: egymás hegyére-hátára építették őket a Cseh Királyság soron következő hercegei és királyai számára. A Vadislav terem figyelemre méltó bordázott, virágmintákat kiadó boltozata alatt választották meg a régi királyokat, és iktattak be minden egyes elnököt 1918 óta. A délnyugati sarokból induló lépcsőn feljuthatunk a cseh kancelláriába, ahol a második prágai defesztináció történt, amikor két, I. Ferdinánd által kinevezett katolikus kormányzót egy csapat cseh protestáns nemesember kidobott az ablakon 1618-ban. Egy gyors vágta a lovasok lépcsőjén a gótikus és román stílusú palotaszobákba visz, ahol helyet kapott a prágai vár története, egy érdekes, bár nem éppen rövid kiállítás a vár épüléséről és évszázadokon át tartó alakulásáról.
Ne tévesszen meg minket a Szent György-bazilika rozsdavörös barokk homlokzata, belül Prága legszebb román stílusú épülete vár, amelyet aprólékosan tisztára dörzsöltek és retusáltak, hogy visszahozzák a mézszínű kőből épült bazilikát, amely 1173-ban vette át az eredetileg 10. századi templom helyét.
Az Arany utcácska, a Zlatá Ulicka ránézésra egy zsákutca, tele élénk színű kicsi épületekkel, egyben a vár messze legnépszerűbb látnivalója. Itt több házban is kis skanzenhez hasonló életképeket rendeztek be, hogy hogyan élhettek itt az emberek, valamint egy nagyobb kiállítás is helyet kapott egy elképesztő pici helyen a vár eredeti őrzőiről, akiknek készültek ezek a kis házak. Több házban bolt működik és kézműves tárgyakat lehet vásárolni.

img_20191221_135021.jpgKISOLDAL:
Malá Strana, Prága festői Kisoldala a vár alatt terül el, és lényegében a város belépési területe, innen elindulva lehet a legszebben eljutni a fő látványossághoz, az Óvárosi térhez. A Kisoldali tér, a Malostranské, a Kisoldal árkádos főtere közepén a barokk Szent Miklós-templom áll. A tér északi felén a 18-as szám alatt tűnik fel két kis tornyával, de leginkább sokkoló pisztácia és vaníliaszínű külsejével a dum Smirickych, ahol 1618-ban a protestáns csapat összegyűlt, hogy eldöntse, miként szabaduljanak meg Ferdinánd császár katolikus kormányzóitól - mint tudjuk az elegáns ablakon kihajítós módszer mellett döntöttek...

PETRIN-DOMB:
Dombos-erdős lejtői, amelyeket a Rozhledna, az Eiffel-torony kisebb változata tüntet ki, a városközpont legnagyobb zöldterületét teszi ki. A torony csak egyike a sok kiállítási tárgynak, amelyek megmaradtak az 1891-es prágai világkiállítás után, ezek szerény örökségéhez tartozik a siklóvasút is. A domb tetején végig lehet követni a város legdélibb külső falát, amelyet a köznyelv éhségfalnak, Hladová zed-nek nevez.
A siklóvasút, a lanová dráha a Petrinre Újezd állomásról indul 15 percenként minden nap 9.00-22.30 között, a sima tömegközlekedési jegyek, bérletek érvényesek rá.
A Kilátótorony, a Rozhledna Petrin legismertebb látványossága, az Eiffel-torony nyolcszögletű miniatűr mása, amely méretben az eredetinek csupán ötöde.
A Tükörlabirintus, a Bludisté egy kicsi neogótikus kastélyban található, amely még egy álfelvonóhíddal is rendelkezik. A labirintuson kívül van itt egy akciódús, életnagyságú dióráma is: a prágai diákok és zsidók 1648-as győzelméről.

ÓVÁROS:img_20191221_132826.jpg
Staré Mesto szó szerint óvárost jelent, Prága központi, létfontosságú összetevője.
A szobroktól és túristáktól zsúfolt Károly-híd a város leghíresebb műemléke. Mindkét végén egy torony található, ahová fel lehet menni, 90 Czk a belépő. A szebb kilátás azonban az Óvárosi oldali toronyból tárul elénk, így mi csak ezen az oldalon mentünk fel. Innen gyönyörű kilátás nyílik a Károly-hídra, a várra és a másik irányban az Óváros utcáira.
Ahogy átértünk a hídon a Kisoldal felől és elhagytuk a tornyot egy kis tér tárul elénk. Itt található a Szent Ferenc-templom, ami 1680-ban épült a Vörös Csillagkeresztes Lovagok, a kapu eredeti őrzői számára; valamint a Szent Megváltó-templom, aminek homlokzatát szentek szobrai díszítik, amelyek éjszaka gyönyörű megvilágítást kapnak.
A leggyorsabb útvonal a Károly-híd és az Óvárosi tér között a Karlova keskeny utcája, amely éjjel-nappal nyüzsög. Legnagyobb meglepetésemre mindenhol kürtöskalács árusokba ütközünk, minden második kapualjba az összes színben, ízben, fagylatokkal és szórásokkal megrakott erdélyi csodák várnak minket hagyományos cseh ételként tündökölve - kicsit irigy is lettem mert idehaza messze nincs ilyen kreatív választék az ízekben...
Alighanem Prága leglátványosabb tere az Óvárosi tér, a Staromestské námestí a város hagyományos szíve. Itt foglalt helyet a legnagyobb karácsonyi vásár, egy hatalmas fenyőfával. Egyszerűen gyönyörű volt a tér, és jó áron lehetett a vásárban finomságokat enni-inni.
Az Óvárosi Városháza egy sornyi házat foglal el az Óvárosi téren, és a kötelező beékelt toronyban éri el a csúcspontját a fenséges, gótikus erkélyablakkal. Fel lehet menni ebbe a toronyba, 250 Czk, ahonnan elképesztő látvány tárul a szemünk elé. Az óvárosi tér a karácsonyi vásáral az egyik legszebb dolog, amit eddig láttam, de persze körbe lehet menni a toronyba és az egész várost belátni.
Az Óvárosi tér messze legnépszerűbb látványossága a városháza 15. századi asztrológiai órája, a szerkezet mechanikus pantomimje hatalmas felfelé néző tömeget vonz ide. Mi is voltunk olyan szerencsések, hogy egészkor arra jártunk, így láttuk a játékot, sőt a toronyba mikor felmentünk, belülről is meg tudtuk nézni a szerkezetet, ráadásul pont működésben.

img_20191221_152946.jpgVENCEL TÉR:
A Nove mesto, Prága Újvárosa a város fő kereskedelmi és üzleti körzete, itt található a legtöbb nagy szálloda, mozi, éjszakai klub, gyorsétterem és áruház.
A Václavské námestí a természetes tengely, amely körül a modern Prága forog, pedig leginkább hasonlít egy széles, enyhén lejtős sugárútra, mint térre. A tér tetején, a nagyszabású Nemzeti Múzeum előtt áll Szent Vencel lovas szobra, a főalak lábánál pedig 4 cseh szent szobra.

A vonattal való utazást választottuk, ami a legolcsóbb módja volt a kijutásnak, bár elég hosszú... a 6.5 órás menetidő azért megviseli az embert, de még mindig rövidebb egy hangyányit, mintha busszal mentünk volna! A vonat útközben áthalad Szlovákián is így egyébként egy igazán érdekes utazáson vehetünk részt, valamint közlekedik büfékocsi is a vagonok között így nem fogunk éhen, vagy szomjan sem halni. Prága fő vasúti pályaudvara, a Praha Hlavní Nádrazi a haldokló Habsburg Birodalom egyik utolsó építészeti remeke, amelyet Josef Fanta tervezett, és hivatalosan 1909-ben nyílt meg Ferenc József pályaudvar néven.

Prága központja viszonylag kicsi, így jobb ha gyalog fedezzük fel. 2 féle jegytipus van 24 Czk-s átszállás nélküli, ami 30 percig érvényes a kezeléstől számítva és a 32 Czk-s hosszú, ami kezelés után 90 percig érvényes és akárhányszor át lehet vele szállni. Természetsen lehet kapni 1-2-3 napos jegyeket is, de mi úgy tapasztaltuk, hogy tényleg gyalog távban van a legtöbb minden, 3x vettünk jegyet csupán - ebben benne van a sikló is.

A borravaló általános a kávézókban, bárokban, éttermekben és taxiknál, általában a végösszeg felkerekítésével img_20191221_160936.jpgtörténik. Az utcanév, ahogy nálunk is mindig az épület száma elé kerül a prágai címekben. A főbb busz és vonat állomásokon vannak csomagmegőrzők, mi a főpályaudvaron használtuk - nem kerül sokba, azonban csak aprót 10-20 koronást veszbe, vannak pénzváltó autómaták, de nekünk pont nem működtek, mire felfedeztük, hogy a hátsó sorokban mind bankkártya elolvasóval működő megörzők vannak, így nem volt gond. 2017-ben vezették be a teljes dohányzási tilálmat közterületen, vagyis pont úgy van mint nálunk is lenne.

Több helyen is ettünk, de érdemes a sörözőket megcélozni, ha igazi cseh ízekre és jó sörökre vágyunk, azok közül is az U kezdetűek a leghagyományosabbak. Igyekeztünk a lehető legtöbb specialitást megkóstolni, de nekem a legjobban a cseh nemzeti ételnek számító, a mi vadasunkhoz hasonlatos étel ízlett a legjobban. Ez egy marha hátszín elképesztő omlósra főzve knédlivel, rengeteg vadas szerű szósszal és meglepő módón a közepén vörösáfonyával és tejszínhabbal díszítik! Ennek ellenére nagyon finom étel. De ettem ott hagyományos cipóban tálalt burgonya levest, eredeti császárságbeli múltnak köszönhető almás rétest, sörös gulyást knédlivel, egészben sült negyed kacsát 2 fajta knédlivel és olyan finom párolt káposztával, amilyet még nem ettem. Azonban kicsit csalódtunk a sörökben! Az egész várost jóformán felvásárolta a Pilsner Urqell a világos, és a Kozel a barna sörökkel, és csak pár helyen lehet mást, pl. Budvart is kapni. Mi a végtelen számú sörök mezejére számítottunk és összesen 3 féle cseh sörrel találkoztunk, a többi ugyanaz a német és olasz, amit itthon is megvehetünk ... Ettől függetlenül azért természetesen jól fogytak a korsók a jó testes ételekhez!

Életem egyik legnagyszerűbb élménye volt pont adventkor ellátogatni a cseh fővárosba, Prágába, és nagyon melegen ajánlom mindenkinek, aki gondolkozik rajta. A tömeg egyálalán nem volt olyan vészes, mint mondjuk itthon vagy Bécsben, ami szintén nagyon jó dolog! A város pedig tényleg elképesztő gyönyörű ilyenkor!

Címkék: Extrém