Gasztró-kalandozás

Az albán konyha

Régóta terveztem, hogy időnként az utazások során tapasztalt és fogyasztott ételekről, gasztronómiai élményekről is írjak, így most kezdésnek bemutatok pár számomra érdekesebb helyszínt és, hogy hol mit lehet enni-inni!

36437957_2225529360820582_376705959419969536_n.jpgElőször is szeretném leszögezni, hogy a magyar reptéri váróban, a közhiedelemmel ellentétben nincsenek az egekben az árak. Kényelmesen meg lehet ott étkezni a hosszabb-rövidebb várakozási idő alatt és pont ugyanannyiba került pl. az általunk evett KFC, mint bárhol máshol!

Az albániai Durres volt eddig a legtávolabbi hely, ahová elutaztam és konyhájában a legkülönlegesebb is. Azt sok helyen lehet olvasni, hogy bármilyen tisztának is néz ki soha sehol NE igyunk a csapvízből! Még fogat is palackos vízzel mossunk, sőt a fogyasztásra szánt ételt is azzal mossuk meg, és mi még az ételhez a vizet is abból forraltuk fel. Éppen ezért a helyi boltokban eleve 2L-es kiszerelésben lehet kapni a mentes ásványvizet, így az ott tartózkodás első napján megéri ezzel feltankolni!

Albánia különleges az édességek, és a tikkasztó hőség miatt a különféle fagylaltok terén. Általános megfigyelés, hogy itt rajongásig szeretik a Snickerst, így a legkülönfélébb formákban is lehet találkozni vele, nekem a jégkrém változata jött be leginkább, amit bármelyik kis boltban lehet kapni. Ezen kívül pedig mindössze 10lek-ért, ami olyan 300Ft tölcsérrel együtt lehet kapni eredeti olasz fagylaltot, amiből akkora adagot mérnek az icipici tölcsérre, hogy nem tudtam 2 féle ízűt kérni sosem. Az ízek pedig, a pár szokványostól eltekintve csupa különlegesek, mint a datolya, a joghurthoz hasonlító krémsajtok, és a legkülönfélébb egzotikus gyümölcsök (és persze a snickers sehonnan sem hiányozhat).

Igazán sajnáltam viszont, hogy a tradícionális albán konyhát sehol sem tudtam igazán megkóstolni. A jellemző 36489785_2228262657213919_3960136554751459328_n.jpg"gyors" ételek, amiket az utcán, vagy a helyben kiszolgáló (értsd nem étlapról rendelős, pincéres helyen) lehet enni azok általában görög eredetűek. A legnépszerűbb a gyros, aminek köze sincs az általunk ismerthez, itt ugyanis az alap, hogy mindenbe raknak krumplit, plussz a rengeteg húst, és mellé alibinek egy kis zöldség csupán, és ezt becsomagolják egy nagyon vékony kenyérszerű-tésztába és a vaslapon kisütik. Eszméletlen finom és kiadós. A másik nagy kedvenc a souvlaki, ami nem sokban tér el a gyrostól, csak ebben még több a krumpli és nem jellemző a zöldség és egy nyitott kenyérre halmozzák rá. A strandokon mindenhol lehet kapni a hamburger egy változatát, természetesen benne sültkrumplival, és vaslapon összesütve a bucival.

Édességek terén egyértlműen a mini fánkok vezetnek a népszerűségi rátán, amit a korzón (ez itt a legnépszerűbb esti tevékenység, korzózni) lépten nyomon árulnak. A különlegessége annyi, hogy az albánok majonézzel eszik az édes kis fánkokat, de a túristák kedvéért vannak gyümölcs, csoki és karamell szószok is. Az elképesztő vedégszeretet mutatja, hogy amint megtudták, hogy turisták vagyunk mindenhol adnak ajándékot, így kaptunk pl 3 féle szószt a fánkunkra itt is és dupla adag porcukrot! Csupán 10Lek-300Ft ez a finomság és 2 emberes adag!

36500720_2228185000555018_198806378205151232_n.jpgNagy nehezen mégis sikerült azonban találni egy helyi ételeket áruló kis pékséget, ahol megkóstoltuk a foglamam sincs milyen, de biztos, hogy nem fehér búzából készül isteni kenyeret, ami 4 nappal később is tökéletes állapotban volt, valamint a helyi tradícionális süteményeket, ami vagy egy egyszerű vajas, linzerszerű tészta 300kiló procukorral, vagy egy fűszeres kis lepényke a tetején egyetlen szem árva kis aszalt gyümölccsel. Úgy igazán egyik sem egy nagy durranás, de a helyi kultúra részeként különleges élmény.

Nagy örömömre viszont találtunk eldugva egy kis utcában egy tradícionális burek-et áruló helyet, ahol kis háromszög formájúra hajtva töltött leveles tésztát lehetett kapni. Ezt a helyi sajttal töltik, ami félúton van a feta, a mozzarella, és a ricotta között, de isteni finom.

Az utcai árusok másik nagy kedvence a szenesre sütött, faszénen füstölt, kinézetre még értelen csöves kukorica,36506384_2225092944197557_790411026280480768_n.jpg amitől legnagyobb meglepetésünkre nem lett semmi bajunk, viszont nagyon finom és gyors nasi a vacsora után, korzózás közben. A boltokban potom pénzért lehet kapni tésztát és paradicsomszószt, viszont olyan, hogy húsárú, vagy felvágott, pékárú, zöldség, gyümölcs nincsen egy nagyobb szupermarketben sem nagyon - maximum mutatóba. Ha ilyet vennél, akkor a hentest, a  zöldségest vagy a pékséget kell felkeresned, ahol mindig friss az árú.

És legvégül az éttermekről pár szót. Utolsó este lezárásaként a remek hétnek, amit kint töltöttünk egy elegáns tengerparti hotel éttermében vacsoráztunk, naplementekor. Mivel a tenger mellett vagyunk a rák mellett döntöttünk, és milyen jól tettük, hiszen a friss, aznap fogott garnélák olyan finomak voltak, és puhák, amikre itthon sajnos nem lehet példa.

A kiszolgálás mindenhol (de a sarki boltban is) 5csillagos, imádják a túristát, nem húzzák le sehol sem, mindenhol, de mindenhol kaptunk valami kis ajándékot. Elképesztő élmény volt, egy egészen más felfogású és kultúrájú helyen. Csak ajánlani tudom bárkinek, hogy itt eltöltsön egy csodás hetet, vagy pár napot!

 

Címkék: Extrém