Cut'n'run

Szerezz élményt itthon!

2020. aug 11.

Balatonszéplak - Siófok Ezüstpart

írta: Viola Szentgyörgyi
Balatonszéplak - Siófok Ezüstpart

img_20200804_122121.jpgMinden évben közös családi program a Balaton parti nyaralás. Azonban ebben az évben a COVID-19 járvány miatt a céges üdülő, ahol több, mint 20 éve minden évben eltöltünk egy hetet, kénytelen volt megszigorítani a befogadás feltételeit, így mi már nem fértünk be az idei keretbe. Azonban egy rövid kétségbeesést követően hamar találtunk magunknak szállást Balatonszéplakon egy helyes kis apartmanban.

Még nem jártam Siófoknak az Ezüstparti részén, így nagyon örültem, hogy itt találtunk szállást, és nem bántuk meg. Csodás hetet töltöttünk itt, annak ellenére, hogy bizony kijutott nekünk mindenféle időjárásból - a fagyos szeles-esőstől a kánikuláig. Vonattal érkeztünk Széplak felsőre, ami csupűn 1 óra 45 perc alatt lent is ...

Tovább Szólj hozzá

Magyarország

2020. júl 28.

Pécs - Az egyetem városom

írta: Viola Szentgyörgyi
Pécs - Az egyetem városom

img_20200710_194050.jpgBudapestiként Pécs mellett döntöttem az egyetemi tanulmányaim lefolytatására. Erre az egyetem jó híre és a szakom elismert professzorai vezettek, és nem bántam meg. Az elmúlt hosszú évek alatt rengetegszer jártam lent, hol az egyetemi előadások miatt, hol családdal, barátokkal bemutatni nekik a várost. Ezúttal azonban egy búcsú útra érkeztem, ugyanis a diplomáért utaztam le, és ezzel párhuzamosan ellátogattam az általam szeretett helyekre.

Pécs az egyik legszebb itthoni város, és ezt elfogultságom ellenére mondom! Ahogy leutaztam szemrevételezni egyből beleszerettem. Rengeteg látnivaló, kirándulóhely található a városban és a környékén, ami egy hosszabb nyaralást is lehetővé tesz a mediterrán városban. Még helyismeret nélkül is ...

Tovább Szólj hozzá

Magyarország

2020. júl 25.

Rózsák kertje - Városliget

írta: Viola Szentgyörgyi
Rózsák kertje - Városliget

img_20200627_121721.jpgJó ideje nem jártam már a Városligetben, mivel az építkezések miatt kész akadálypályává vált. Azonban a nyár elején elkészült egy apró kis rész, a Millennium Háza és az azt övező Rózsák kertje. 

Ebben az apró kis kertben számtalan gyönyörű rózsa kap helyet, lugasokkal, padokkal, és középen egy pompás Zsolnay szökőkúttal. A nyári melegben kellemes megpihenni a lugasok árnyékában. 

Mellette a Millennium Házban pedig működik egy kis kiállítás a Városliget történetéről, valamint van egy igazán kitűnő étterem is, terasszal. Első ránézésre igen drága, nagyvilági helynek tűnik, de az étlapon megtalálhatók a visszafogott árak is. Így mindenki talál megfelelő fogást az étlapról. Mi is kipróbáltuk és a mini ...

Tovább Szólj hozzá

Budapest

2020. jún 30.

Tihany, a Balaton ékköve

írta: Viola Szentgyörgyi
Tihany, a Balaton ékköve

img_20200615_114610.jpgA járványhelyzet miatti szigorú korlátozások végével, és a sikeres államvizsgámat követően egyből a Balaton felé vettük az utunkat, ahol 4 csodás napot töltöttünk. Siófokon szálltunk meg, azonban egyik nap úgy döntöttünk, hogy áthajózunk Tihanyba.

Mivel még a Balaton csak ébredezett meghosszabbított téli álmából alig jártak a hajójáratok, de szerencsére a Siófok-Balatonfüred-Tihany vonalon töretlenül vitték a kirándulni vágyókat. Ilyen kényelmesen és alig pár emberrel még sosem utaztam a balatoni hajókon, felüdítő érzés volt, hogy nem kellett közelharcot vívni egy szép kilátású ülőhelyért. A hajó 1 óra 20 perc alatt tette meg a távot, ami pont kellemes intervallum.

Tihany kikötőbe érkeztünk meg (nem Tihany ...

Tovább Szólj hozzá

Magyarország

2020. máj 15.

OKT - Országos Kéktúra 4. szakasz

írta: Viola Szentgyörgyi
OKT - Országos Kéktúra 4. szakasz

Keszthely - Tapolca

88210794_3213904598619546_7335991934718050304_n.jpgKözvetlenül a járványhelyzet miatti lezárások előtt, március első, még kissé télies hétvégéjén vágtunk neki az újabb túraszakasznak. Gondolkoztunk rajta, hogy elmenjünk-e mert egész héten esett az eső, ami az erdőknek eléggé mocsaras jelleget kölcsönöz, de végül az indulás mellett döntöttünk. És milyen jól tettük! Akkor még csak sejteni lehetett, hogy jó ideig ez lesz az utolsó utazás, amit megengedhetünk magunknak, így most már hálás vagyok, hogy elmentünk.

Keszthelyre, már szinte hazajárunk, hiszen az elmúlt 2 évben most 4x fordultunk meg ott. Ezúttal a város központjától távolabb, a Zámornak nevezett városrészben szálltunk, meg, ami a túraútvonal mellett fekszik, így kényelmesen el tudtunk indulni rajta, valamint a ...

Tovább Szólj hozzá

Magyarország

2020. már 10.

Szeged, a napfény városa

írta: Viola Szentgyörgyi
Szeged, a napfény városa

img_20200208_100933.jpgEgy korábbi cikkemben már megemlékeztem Szegedről és Gyuláról, ugyanis 2018 nyarán a Gyopárosfürdői kalandozások során ide is ellátogattunk egy délután erejéig. De csakúgy, mint nemrégiben Gyulán, Szegeden is jártam, most, 2020 telén, így Gyula után Szeged is megérdemel egy saját bejegyzést. Még karácsonyi ajándékként kaptam az utazást, amit én február elejére váltottam be, mintegy elő-valentin-napi utazásra. Rég terveztem visszatérni ide, de miután a párom egyetemi éveiben Szegedet erősítette, szinte második otthonként tekint rá, így nagyon örültem, hogy ezzel az úttal lepett meg, ahol bemutathatta élete egyik fontos állomásának az emlékeit.

Szegedre könnyen le lehet jutni, vonattal-busszal egyaránt átszállás nélkül. Az ...

Tovább Szólj hozzá

Magyarország

2020. már 05.

Dubaj, a világ leggyorsabban fejlődő városa

írta: Viola Szentgyörgyi
Dubaj, a világ leggyorsabban fejlődő városa

img_20200128_182135.jpg2020 január utolsó hetében, mondhatni közös szülinapunk megünnepléseként jártunk exkolléganőmmel, és egyben barátnőmmel eddigi életem legtávolabbi utazásán. A felhőkarcoló-rajongó útitársam miatt esett a választás a távoli Egyesült Arab Emírségek lenyűgöző városára, Dubajra. Sose jártam ilyen messze, sose repültem még ilyen hosszan és sose láttam még ennyi csodát, mint ez alatt az 5 nap alatt!

Nincs még egy Dubajhoz fogható hely ezen a bolygón. Gyakran emlegetik a világ leggyorsabban fejlődő városaként. Dubaj a világ legmagasabb városa, ha mát itt vagyunk, érdemes szétnézni a felhők közül is. A modern Dubajt sokan tartják a luxus fellegvárának: varázslatos szállodákkal, elsőrangú éttermekkel és extravagáns ...

Tovább Szólj hozzá

Extrém

2020. feb 14.

Gasztro-kalandozás 2. rész

írta: Viola Szentgyörgyi
Gasztro-kalandozás 2. rész

Barcelona és a katalán konyha

2019 szeptemberében járt a baráti társaság a katalán fővárosban, Barcelónában, amiről a korábbiakban már be is számoltam ( https://cutandrun.blog.hu/2019/09/21/a_katalan_fovaros_barcelona ). Most azonban csak az ételekre koncentrálva szeretném bemutatni a várost!

Barcelona zegzugos, szűkös kis utcáiban számtalan helyen találkozunk apró kis pékségekkel, kifőzdékkel, éttermekkel, amik elsőre nem túl bizalomkeltők, de az egyik ilyen helyen ettük a legjobb ételt a városban. A L'Avia nevű igazán apró kis hely egy nagyon meghitt, családias, ízig-vérig katalán konyhát vezet. Az ételek ott készülnek a szemünk előtt az aprócska kis térben, a kiszolgálás kedves, és mintha 1000 éve odajárnánk, mint törzsvendégek érzést kelt. A ...

Tovább Szólj hozzá

Extrém

2020. jan 07.

A cseh főváros, Prága

írta: Viola Szentgyörgyi
A cseh főváros, Prága

img_20191221_130703.jpgAz adventi időszak legvégén, közvetlenül a karácsonyt megelőző 4 napban, Advent utolsó hétvégéjén jártunk a cseh fővárosban, Prágában. El sem tudom mondani mennyire régen vágytam el ide és a legszebb időszakban sikerült teljesülnie a vágyamnak!

Kevés az olyan Prágához fogható, gyönyörű európai főváros, ahol a természeti katasztrófák és háborúk elkerülték 6 évszázad építészeti remekeit. Prága nagyon népszerű, így a fő látványosságok környékén az utcák az év nagy részében tömve vannak túristákkal. Prága ugyan fizikailag jól átvészelte a 20. századot, de más módokon szenvedéseknek volt kitéve, köszönhetően a brutális náci megszállásnak. Prágát a főváros szívében kanyaró folyó, a Moldva osztja két ...

Tovább Szólj hozzá

Extrém

2019. dec 11.

Eger, a hősök városa

írta: Viola Szentgyörgyi
Eger, a hősök városa

img_20191202_170931.jpgAdvent alkalmával döntöttünk a mellett, hogy a sok éves hagyományt felborítva idén idehaza és ráadásul 3 napra megyünk el az ünnepi forgatagot megnézni. A választásunk Egerre esett végül, és egyáltalán nem bántuk meg. Legutóbb 25 évvel ezelőtt, 2 éves koromban töltöttük itt a csaladi nyaralást. Így igazán nosztalgikus élmény volt édesanyámnak, akivel ezúttal utaztam, újra felfedezni a várost.

A székesfővárosból könnyen el lehet ide jutni, vannak express gyorsjárat buszok a Stadionok buszállomásról, amik viszonylag gyorsan és zökkenőmentesen elérik Heves megye szívét. A helyi közlekedés is jól meg van oldva, rengeteg buszjárat közlekedik, elég sűrű menetidővel - a jegypénztárban 255Ft, a buszon megvéve 350Ft a menetjegy.

...
Tovább Szólj hozzá

Magyarország