2020. aug 11.

Balatonszéplak - Siófok Ezüstpart

írta: Viola Szentgyörgyi
Balatonszéplak - Siófok Ezüstpart

img_20200804_122121.jpgMinden évben közös családi program a Balaton parti nyaralás. Azonban ebben az évben a COVID-19 járvány miatt a céges üdülő, ahol több, mint 20 éve minden évben eltöltünk egy hetet, kénytelen volt megszigorítani a befogadás feltételeit, így mi már nem fértünk be az idei keretbe. Azonban egy rövid kétségbeesést követően hamar találtunk magunknak szállást Balatonszéplakon egy helyes kis apartmanban.

Még nem jártam Siófoknak az Ezüstparti részén, így nagyon örültem, hogy itt találtunk szállást, és nem bántuk meg. Csodás hetet töltöttünk itt, annak ellenére, hogy bizony kijutott nekünk mindenféle időjárásból - a fagyos szeles-esőstől a kánikuláig. Vonattal érkeztünk Széplak felsőre, ami csupűn 1 óra 45 perc alatt lent is volt. Nagy örömünkre nyáron a vonatok széles választéka áll rendelkezésre, így indulnak vonatok a Déliből, Keletiből, Kökiről és Kelenföldről is, így mindenki megtalálja a neki helyileg és időben legjobban megfelelő változatot. Mi a KöKit választottuk, ahonnan a Záhonyból érkező Ezüstpart Expresszel értünk le pillanatok alatt a magyar tengerhez.

Szállásunk a Fáy Apartman volt (Booking), amit csak dícsérni tudok elhelyezkedése, tisztasága, felszereltsége és ízléses berendezése miatt. Ez egy picike egy szobás, amerikai konyhás, fürdőszobás, erkélyes kis csoda volt, amiben tényleg minden, de minden ami csak kellett megtalálható volt (lesz vasaló). A part közel van, 5 perc séta, csupán az előttünk lévő régi nagy szállót kellett megkerülni hozzá. Étterem van 1 percre a ház tőszomszédságában - Silver Étterem, többször is ettünk itt és csak ajánlani tudom, mert bőséges és jó konyhájuk van. Továbbá ugyanitt állt meg az 1-es helyi járat, ami minden óra 23 perckor indult Siófok központjába, és csupán 200Ft-ért megspóroltunk egy jó órás sétát ugyanezért. Az egyetlen kellemetlenség az előttünk a partmentén éppen felújítás alatt lévő régi Ezüstpart Szálló építése volt, de mivel még szombat-vasárnap is dolgoztak rajta, így egészen biztos, hogy aki jövőre érkezik ide pihenni, már egy elkészült szállót talál itt.

Mivel az első 3 nap kijutott nekünk az orkán erejű széllel érkező legendás balatoni viharokból, így elsőkéntimg_20200804_123551.jpg kirándulni indultunk. Első nap bejártuk Széplakot és Siófokot. Széplak egy viszonylag picike központtal rendelkezik, de megvan minden 10 perces sétatávra, amire szükségünk lehet. Spar, éttermek armadája, és még látványosság is. Ugyanis a vasútállomás túloldalán egy nagyobb vidámpark kapott helyet, valamint a már kultikusnak számító Fordított Ház. Ez bár itt van évek óta, mi sose jártunk benne így ezt most pótoltuk. A belépő én úgy ítélem meg, hogy borsos: a felnőtt jegy 1.300Ft, 3-12 éves korig 1.100, míg 3 éves kor alatt ingyenes. Csak készpénzzel lehet fizetni! Ezért az összegért viszont tényleg csak annyi jár, hogy bemehetünk a házba (karban tartva alig van, egy csomó minden leesett, vagy a vasöklű gyerekek leszakították). Ennek ellenére egy életben egyszer mindenképp megéri bemenni. A picike házikóban tényleg minden a feje tetejére van állítva és még ferde is úgyhogy komolyan szédültünk benne még mi is, akiknek nincsenek egyensúly problémái, hát még azoknak milyen szörnyű lehet, akinek van! Ki is van írva természetesen, hogy, akinek belső fül, vagy egyensúly zavara van, azok csak saját felelősségre mehetnek be. Mindent összevetve egy borús napon tök jó kis program, és gyerekkorunk óta piszkálja a csőrünket, hogy milyen lehet, így ez is ki van pipálva a balatoni bakkancslistánkról!

Ha a legjobb étkezési helyet keressük Széplakon és egyben a leghangulatosabbat is akkor mindenkinek melegen ajánlom a Hintaló nevű helyet. Egyszerűen imádtuk! Hangulatos szőlő lugasok alatt, kis fa bokszokban lehet beülni ide egy forró napon is hűvösölve. Itt ettünk a legjobb áron egész héten, és a menü klasszikus magyaros fogások kifogyhatatlan tárháza, de a modern konyha remekei is megtalálhatóak. Az adagok hatalmasak, így a legjobb evők sem távozhatnak innen kívánósan! 

Másnap még mindig elég kellemetlen erős szél fújt, és hideg is volt, így ismét útra keltünk, ezúttal azonban a szívünk Balatonszemesre és Lellére húzott minket vissza, mégse maradjunk ki az élményből. A Kishalász Vendéglő Szemesen és a Márton Cukrászda Lellén olyan helyek, ahol minden évben megfordulunk, így ez idén sem maradhatott ki.

img_20200806_184133.jpgHarmadnap azonban kezdett megkönyörülni rajtunk az idő és már kellemes nyári, nem túl meleg, de már strandolásra alkalmas időt kaptunk. Ezért úgy döntöttünk, hogy Siófokon hajóra szállunk és átmegyünk szemközt Balatonfürdere (1.800FT), mivel már hosszú évek óta (lehet megvan már 10 éve is) nem jártunk arra. Mióta nem voltunk, itt is szépen kiépült a partszakasz, egymást érik az éttermek, kávézók és üzletek, az apartmanokkal versegve. Azonban Füred fő látványosságát, a Tagóre Sétányt szerencsére nem építették be. Itt a hatalmas évszázados fák árnyas ligete alatt a széles sétányon kellemesen el lehet sétálni, üldögélni, gyönyörködni a látványban. Ennek a kikötővel ellentetes végén található egy fizetős strand (1.700Ft), ahol bementünk végre napozni és fürdeni egy kicsit. Ez egy jól felszerelt, sok fával rendelkező rész, ahol bármilyen korosztály megtalálja a neki kedvező lehetőséget. Zárásként pedig természetesen nem maradhatott ki az év nyertes fagylatja sem! A Fürdei Fagyizó nyerte el idén az első két helyet a legjobb fagylatok között a Passió karamell pekándióval és a Törökmézes Vaníllia kompozíciókkal. Megkóstoltuk őket, és bár én nem rajongok a méz semmilyen formájáért, a törökmézes - amiben egész törökméz-darabok voltak! - egészen lenyűgözött és részemről ő kapta volna az első helyet (nem mintha a passió és a karamell ne lenne abszolt kedvenc). 

Innentől már végig kánikula várt minket, aminek a strand-étkezés-alvás szentháromságát csak egy tündéri látogató törte meg, ugyanis meglátogatott minket az egyik legjobb barátnőm a fél éves csodás kislányával! 

A rossz idővel együtt is egy remek hetet töltöttünk el Széplakon és ebben megegyezett a család véleménye (ami elég ritka dolog), hogy ha máskor is lemaradunk évszázados helyünkről, vagy csak leugranánk a Balatonra biztosan ez fog állni az első helyen. Itt isteni békében, és nyugalomban lehet pihenni, fürdeni, strandolni, de aki nyüzsgésre vágyik, annak Siófok csupán 10 percre található busszal, vagy kocsival (megéri a busz még, ha kocsival is vagyunk, mert fizetős a parkolás a központban, így anyagilag jobban kijövünk plussz még egy pohár sör is lecsúszhat a nagy forróságban mindenkinek jóízűen).

Ezuttal tehát nem volt aktuális a régi tanács, hogy járt utat járatlanra ne cseréld, mert egészen beleszerettünk a helybe!

Szólj hozzá

Magyarország