2020. júl 28.

Pécs - Az egyetem városom

írta: Viola Szentgyörgyi
Pécs - Az egyetem városom

img_20200710_194050.jpgBudapestiként Pécs mellett döntöttem az egyetemi tanulmányaim lefolytatására. Erre az egyetem jó híre és a szakom elismert professzorai vezettek, és nem bántam meg. Az elmúlt hosszú évek alatt rengetegszer jártam lent, hol az egyetemi előadások miatt, hol családdal, barátokkal bemutatni nekik a várost. Ezúttal azonban egy búcsú útra érkeztem, ugyanis a diplomáért utaztam le, és ezzel párhuzamosan ellátogattam az általam szeretett helyekre.

Pécs az egyik legszebb itthoni város, és ezt elfogultságom ellenére mondom! Ahogy leutaztam szemrevételezni egyből beleszerettem. Rengeteg látnivaló, kirándulóhely található a városban és a környékén, ami egy hosszabb nyaralást is lehetővé tesz a mediterrán városban. Még helyismeret nélkül is egy hetet boldogan el tud itt tölteni bárki!

Az elmúlt években rengeteget épült és szépült a belváros és környéke. Rengeteg új, modern étterem nyílt, cukrászdák és pubok, így minden korosztály megtalálhatja a neki legjobban megfelelő étkezési, pihenési helyet egy hosszú nap után.

A látnivalók sorolását a város két ikonikus templomával, img_20200710_194128.jpga Dzsámival és a Bazilikával kezdem. Ez a két templom az egymással szomszédos tereken helyezkednek el. A Dzsámi Pécsi fő látványossága a Széchenyi teret, vagyis a főteret uralja. Előtte egy hatalmas lekövezett, szökőkutakkal megtűzdelt tér található, végén a Városházával. Innen 3 irányba ágaznak el a sétáló utcák, mindegyiken érdemes végigmenni. A Dzsáminak háttal állva balra nyílik az éttermek sorának helyet adó, ahol végighaladva a Színházzal is találkozhatunk, de éhesen ne menjünk végig ezen a szakaszon! Egyenesen található sétálóutca elején cukrászdák találhatók, lejjebb főleg boltok és ez az út vezet a két plázához, a Konzum Áruházhoz és a Pestről is ismert Árkádhoz (ez tényleg pontos mása a fővárosinak, a 3. árházuk Szegeden található). Jobbra elindulva a Dzsámi elől pedig egy apró kis térre jutunk, ami a Ferencesek útján folytatódik, ahol valaha villamos is járt, ezért egy kis darabon meghagyták a sínt és egy múzeum-villamos is helyet kapott, valamint itt tekinthetők meg a valaha volt török fürdő romjai. A Bazilika szintén egy hatalmas téren terül el, árnyas ligetekkel körülvéve Bejutni ingyenesen lehet, azonban nem az hosszanti oldalán, ahol az ellenség megzavarása végett szintén van egy bejárat, hanem egy kis beugróban a rövidebb oldalon, a bal oldalán a templomnak. Ha a sok esküvő mellett be tudunk slisszani elképesztő látványban lehet részünk, ide mindenképp érdemes beküzdeni magunkat.

Pécs igazi kuriózum ugyanis a török hódoltság korából rengeteg emlék maradt meg a városban. Legfőbb jelképe is, ami turisták százait vonzza ide, a Dzsámi is egyike ezeknek. Keresztény templomként működik a mai napig, be lehet menni megtekinteni, bár én őszintén megmondom, hogy nem igazán éri meg. Kívül különleges és gyönyörű, míg belül egy 60-as évekbeli vonatállomásra emlékeztet... Nagyon kiábrándító. Ettől függetlenül természetesen nagy élmény belépni a vastag kőfalak közé! A város számos pontján találkozunk kisebb dzsámikkal, minaretekkel, török fürdők romjaival. Itt kivételesen nem lerombolták, hanem együtt élnek a múltjukkal, elfogadva, hogy ez is egy - nem is olyan rövid - korszakot tett ki a város életében és büszkék rá.

img_20200712_120417.jpgPécs másik büszkesége, hogy gyökerei az ókorba nyúlnak vissza. Az ókori római provincia Pannónia egyik fontos városaként még Sopiane néven működött. Pannónia határprovinciaként elsődlegesen védelmi funkciókat látott el. A Duna vonaláig előretolt, nagy Római Birodalom a természetes határt elérve északról védte Itáliát a barbár betörések ellen. Valamint a nagy folyam fontos kereskedelmi útvonal is volt, továbbá itt futott a Rómának igen fontos távolsági kereskedelmi útvonal a Borostyánút is. Éppen ezért kisebb kereskedővárosok létesültek e mentén, de legfőképpen katonai táborok és a hozzájuk kapcsolódó polgári városok épültek ki - leghíresebb Aquincum, a mai Óbudán.. Ennek a korszaknak a legszebb maradványa az UNESCO világörökség részeként megtekinthető Ókeresztény Sírkamrák és Mauzóleum. Mikor elkezdett terjedni a kereszténység a Birodalomban - még a misztérium kultuszokkal együtt hódított, amik vígaszt nyújtottak a káosz idején az embereknek - jelent meg Pécsen is a kereszténység. Itt még messze nem a mai formájában kell elképzelni a vallást, és a temetkezési szokások is eltérőek voltak még, Továbbá keveredtek a most pogánynak hívott rítusokkal - ezekben semmi kivetnivaló nem volt, egyszerű hagyomány volt, aminek nagy részét a kereszténység is átvette, minimálisan módosítva, megfeleltetve a tanaiknak. 

A modern kor is rajta hagyta azonban a nyomát a városon, és olyan híres művészeket adott az országnak, mint Zsolnay Vilmos, Victor Vasarely, vagy Csontváry Kosztka Tivadar. A legbővebb és legszebb múzeumaik itt találhatók meg ezeknek a művészeknek, sőt a Zsolnay Manufaktúra egy hatalmas egységgé nőtte ki magát a város szélén, ahol számtalan lehetőség közül válogatva ismerkedhetünk meg a világhíres eozin mázas porcelánok készítésével. A Janus Pannonius Múzeum csoport - aki szintén pécsi volt - foglalja magába a legjobb múzeumokat a városban, amit mind érdemes megtekinteni, és semmiképpen ne hagyjuk ki Csontváry Magányos Cédrusát sem!

A múzeumok hétfőnként, mint az országban és a világ nagy részén itt is zárva tartanak Azonban ekkor sem img_20200712_154846.jpgszabad csüggedni ugyanis több szabadtéri lehetőség közül is lehet válogatni. Az abszolút kedvencem ezek közül a Misina-tetőn elhelyezkedő óriási TV-torony. Ide megy fel busz, úgyhogy nem kell hegyet mászni szerencsére és kocsival is könnyen megközelíthető. Jegyet kell ugyan váltani, a toronyba, de egy lifttel felvisznek a tetejére, ahonnan elképesztő kilátás nyílik az alattunk elterülő városra, és a környező erdőkre. A kilátó terasz alatt pedig egy körpanorámás étterem is helyet kapott, ahol a szédítő magasban költhetjük el ebédünket. Ezt sose hagyjuk ki, ilyen elképesztő helyen nem minden nap ehet az ember, a konyhájuk pedig jó és nincsenek az egekben az árak, az exkluzív helyszínhez képest!

A másik remek kiránduló pont a városban a Tettye-romok és az onnan kiinduló út a Havi-hegyi kápolnához. Ez a hely a város fölé emelkedik a hegyen - persze nem olyan magas mint a TV-torony. Innen is szép kilátás nyílik és a romok, valamint a híres kis kápolna elegendő látványosságot nyújt. A kápolna mellett található a híres pécsi mandulafa is.

Pécsen ezeken kívül, a toronyhoz felkapaszkodva félúton egy Állatkert is tartozik. Ez megállja a helyét a többi nagy városai Állatkert mellett, ugyanis egy egész napra megfelelő szórakozást nyújt az ide látogatóknak. Az állatvilága változatos és a gyerekek számtalan érdekességet találhatnak benne.

Ezek csak azok a látványosságok, amik a legszebbek és legérdekesebbek szeretett egyetem városomban, de még sok más is található a városban és a környékén egyaránt.

Pár szóban pedig a gasztronómiát mutatnám be. A TV-torony éttermét már említettem, de a főtéren a könnyen megjegyezhető Főtér nevű hely, a Városháza épületében - régen a Meki kapott itt helyet - szerintünk a legjobb helyek közé tartozik a városban. A menüje modern és elegáns, azonban elérhető áron kínál ebéd menüt is. A másik hely, amit kiemelnék az Elefántos étterem, ami olasz konyhájával méltán van benne Pécs legjobbjai között. A vele egy épületben elhelyezkedő Jókai Cukrászda pedig bátran mondhatom, hogy az ország egyik legjobbja! Sajnos minimum a 2 sütemény, ha betér oda az ember, mivel olyan gyönyörűek, és könnyűek is! Természetesen, mindenki ízlése más és más, és rengeteg hely közül lehet válogatni, mi is többet is kipróbáltunk az évek alatt, de jó szívvel ezeket emelném ki, ahová minden alkalommal ellátogatok, ha a városban járok.

Remélem még a következő években visszatérek szeretett városomba - sokkal felszabadultabban, vizsgaidőszakok nélkül -, mivel életem rengeteg szép emléke kötődik ehhez a kedves, történelmi városhoz!

Szólj hozzá

Magyarország