2020. jún 30.

Tihany, a Balaton ékköve

írta: Viola Szentgyörgyi
Tihany, a Balaton ékköve

img_20200615_114610.jpgA járványhelyzet miatti szigorú korlátozások végével, és a sikeres államvizsgámat követően egyből a Balaton felé vettük az utunkat, ahol 4 csodás napot töltöttünk. Siófokon szálltunk meg, azonban egyik nap úgy döntöttünk, hogy áthajózunk Tihanyba.

Mivel még a Balaton csak ébredezett meghosszabbított téli álmából alig jártak a hajójáratok, de szerencsére a Siófok-Balatonfüred-Tihany vonalon töretlenül vitték a kirándulni vágyókat. Ilyen kényelmesen és alig pár emberrel még sosem utaztam a balatoni hajókon, felüdítő érzés volt, hogy nem kellett közelharcot vívni egy szép kilátású ülőhelyért. A hajó 1 óra 20 perc alatt tette meg a távot, ami pont kellemes intervallum.

Tihany kikötőbe érkeztünk meg (nem Tihany Révbe, nem szabad összekeverni a két kikötőt, mert különben ott éjszakázunk, ha lekéssük hazafelé a hajónk). Innen egy kevésbé élvezetes, viszont szerencsére rövid kapaszkodó vezetett fel az Echo-domb tövébe, ahonnan elkezdődhet a város felfedezése.

Itt is igazán üdítő volt, hogy a rengeteg külföldi túrista helyett csupán pár honival kellett osztozkodni a szédítő img_20200615_154134.jpglátványban, és mindenhová odafértünk kényelmesen. Aki Tihanyban van természetesen első útja az Apátsághoz vezet, azonban vannak más érdekességek is a városban. Van ugyanis 20 perces sétára egy kis belső tó, aminek a partján különböző magyar hagyományos tartású állatokban lehet gyönyörködni - hatalmas szürkemarha nyáj legel ott, valamint a környező dombokra számtalan könnyed túraútvezet fel, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a térségre. A tihanyi félsziget a túrázók Mekkája is lehetne, mivel az egész félszogetet beszövik a különböző jelzésű túrautak.

Az idő múlásával a levendula mezők egyre több látogatót vonzottak, és így egyre nagyobb hangsúlyt is kapott a városkában az idő múlásával. Gyerekkoromban is népszerű volt itt a levendula, de mostanra igazi sztárrá vált. Lehet kapni lényegében bármit, amit csak szeretnénk belőle. Én Zirci Levendula sörre és Levendulés helyi mézre ruháztam be. Az éttermek és cukrászdák is megpróbálják mindenbe belecsempészni a levendula ízt, amitől sok meghökkentő és néha ijesztő fogás kerekedik ki, de mindenképp egy kulináris különlegesség ezáltal a város.

Nemrég avatták fel az országban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő mini szobrot, amit ezuttal Gombóc Artúrról mintáztak, és aki a karmai közt egy ikonikus Balaton szelettel tekint le az apátság melletti mellvédről a csodálatos balatoni panorámára!

img_20200615_145729.jpgAki követi az írásaimat tudja, hogy mindig, de mindig van étkezés is a programban. Ezuttal sem volt másképp és természetesen nem vágyhattam Tihanyban máshová, mint az apátságban működő Rege Cukrászdába. Innen egyszerűen elképesztő a kilátás, és a teraszról étkezés közben a Balaton végtelen kékje tárul elénk. Gyönyörű fagylalt kelyhek és sütemények választása között lehet itt őrlődni, de szerencsére a farkas éheseknek, vagy a nem túl édesszájúaknak kedvezve, van rendes éttermi része is. Itt lehet talán a legszélesebb választékkal találkozni levendulás fogások terén. Én bevállaltam egy szerényebb levendulás darabot: egy pirított kalácson lévő libamájat, meggy kompóttal, levendulás mézben karamelizált almával és habcsókkal a tetején. Elképesztő finom volt! Párom a jól bevált pizzát próbálta ki, ami szintén profin volt elkészítve, de nem tudtunk ellenállni a torony magas Rákóczi túrosnak és a medvehagymás-túrós pogácsának sem!

Tihany egy kiváló felhősebb időre való program, de szerencsére nekünk a nap csodásan kisütött (így a korábbi fehérből átváltottam piros színárnyalatúvá)

Szólj hozzá

Magyarország