2020. máj 15.

OKT - Országos Kéktúra 4. szakasz

írta: Viola Szentgyörgyi
OKT - Országos Kéktúra 4. szakasz

Keszthely - Tapolca

88210794_3213904598619546_7335991934718050304_n.jpgKözvetlenül a járványhelyzet miatti lezárások előtt, március első, még kissé télies hétvégéjén vágtunk neki az újabb túraszakasznak. Gondolkoztunk rajta, hogy elmenjünk-e mert egész héten esett az eső, ami az erdőknek eléggé mocsaras jelleget kölcsönöz, de végül az indulás mellett döntöttünk. És milyen jól tettük! Akkor még csak sejteni lehetett, hogy jó ideig ez lesz az utolsó utazás, amit megengedhetünk magunknak, így most már hálás vagyok, hogy elmentünk.

Keszthelyre, már szinte hazajárunk, hiszen az elmúlt 2 évben most 4x fordultunk meg ott. Ezúttal a város központjától távolabb, a Zámornak nevezett városrészben szálltunk, meg, ami a túraútvonal mellett fekszik, így kényelmesen el tudtunk indulni rajta, valamint a város egyik legjobb étterme is itt található, a Jóbarát Vendéglő (mindkét este itt fogyasztottunk és igazán bőséges, hatalmas adagokat kaptunk! ) Ezúttal Keszthelyen volt a bázisunk, és ide visszatérve indultunk az új szakaszra reggelente.

A Kéktúra 4. szakasza csupán 27.3 km hosszú, így mi egy kényelmes hétvégére elosztottuk. Első nap a Keszthely-Vállus 13.2 km-es szakaszt tettük meg. Az idő megkegyelmezett nekünk és szikrázó napsütéssel, bár elég erős és hideg széllel, de kora tavaszias kellemes időt kaptunk. Keszthelyt Gyenesdiás felé hagyjuk el, így egy darabon a sétánk a városban visz (hál istennek egy Meki állt a város szélén, ahol egy jó adag fagylalttal felszerelkezve neki vághattunk az emelkedőnek). Innen egy csodás fenyvesbe érünk ki rögtön, ami mesébe illő tájjal ajándékoz meg minket. Itt a murvabányák között komoly kiránduló központ lett kialakítva erdei iskolával, erdei tornapályával, tűzrakóhelyekkel. Ha letérünk a kék jelzésről akkor egy pár perces kitérő árán a Festetics-kilátóhoz jutunk a hegytetőn, ahonnan szépséges panoráma nyílik a Balaton csücskére és a környező hegyekre. Innen már a szokásos erdei túraút vezet minket el Vállusra, ahol a 87544909_511595862886496_4889536051330154496_n.jpgmár ugyan nem működő vegyesbolt oldalán találjuk a bélyegzőt. Ha itt abban reménykedünk, hogy egy kis frissítőre be tudunk térni a helyi kiskocsmába vagy presszóba, akkor sajnos el kell szomorítsak mindenkit, ugyanis se bolt, se kocsma, se presszó... Azonban van egy kb. napi 3x közlekedő busz, ami visszavisz minket Keszthelyre, így azt megvárva könnyen visszajutottunk a szállásra.

Másnap minden pakkunkkal felszerelkezve nőnap lévén felmentünk a városközpontba és a Festetics-kastélyba, ahol a kastély kávézójában egy főúri süteménnyel ünnepeltük meg ezt a jeles napot. Kellő cukormennyiséggel feltöltődve legyalogoltunk a buszállomásra, ahonnan a menetrendszerinti járattal - csakúgy, mint előző nap este - visszabuszoztunk Vállusra, hogy zavartalanul folytathassuk az utunkat a kék jelzésen. A hátralévő szakasz Vállus-Lesenceistvánd-Tapolca 14.1 km-t tett ki. Egy darabon az erdőben haladunk, majd elérünk a szőlőskertekig, ahol a hegyekre felfutva végeláthatatlan szőlősök terülnek el. Erre visz az utunk, a szőlősök között felkapaszkodunk a Kő orrára, ahonnan elképesztő panoráma nyílik a Badacsonyra, és a vulkanikus hegyekre, valamint a Balatonra. Pont a tanúhegyek mögött vagyunk így valóban szépséges látvány. Kényelmes pihenő van itt kialakítva, ahol a mászás után megpihenhetünk a látványban gyönyörködve. A hegyről elérve érünk Lesenceistvándba, ahol két helyen is lehet bélyegezni, a Fapados és a Fatehén sörözőkben. Mivel az első, a Fapados, bár pont a túraúton fekszik nem volt nyitva, így a jelzéstől bal felé letérve a Fatehén presszóba mentünk. Ez bár nyitva volt éppen festették, azért sört, és üdítőt árultak, amivel feltöltekezhetünk a maradék útra. Szükség is van rá, mert a hátralévő út az általam "nemszeretem" szakaszok közé tartozik. Végig aszfaltúton és ráadásul a főúton a száguldó autók tövében tesszük meg a teljes napi út kb. felét... Itt mindenki nagyon óvatosan, amennyire lehet az út szélére húzódva menjen, és mindig a forgalommal szembeni oldalon, tehát a BAL oldalán az úttestnek, hogy mi is lássunk és minket is időben lássanak. Azonban ha ezen túljutunk, már Tapolcán is vagyunk, és a bélyegzőt a vasútállomás melletti kis büfében találjuk. Itt van konyha is így tudunk megfáradt utunk végén enni-inni is. 

88248345_321201858839166_2199539703894507520_n.jpgAz utazás Keszthely esetében nem vészes, mivel van közvetlen vonat Budapestről, azonban Tapolca már egy fokkal nehézkesebb, és hosszabb útvonal. Ha a fővárosba akarunk menni bizony valahol át kell szállnunk, mi ezt Ukk városkájában tettük, ahová egy kis helyes mozdonnyal jutottunk, és bár sose halottam még Ukkról, de elég nagy város hozzá szerencsére, hogy IC megálljon, így erre felülve már hazapöfögtünk.

Hihetetlen élmény a Kéktúra útvonala, mindketten imádjuk a hangulatát, a természetet, a nyugalmat, a hosszas kimerítő beszélgetéseket út közben. Ha ki akarunk szakadni a városból, ha hiányoljuk a másikat akkor ez ideális program, mert a természet szépségei között csak azzal tudunk beszélni, foglalkozni, akivel megyünk - legyen az családtag, párunk, barátaink.

Vágjunk neki bátran! Ha újra lehet biztonsággal utazni, akkor folytatjuk az 5. szakasszal, Tapolca és Badacsonytördemic között! Addig pedig fővárosiként még köt minket a kijárási korlátozás, így csak vágyakozunk utána...

Szólj hozzá

Magyarország