2019. dec 11.

Eger, a hősök városa

írta: Viola Szentgyörgyi
Eger, a hősök városa

img_20191202_170931.jpgAdvent alkalmával döntöttünk a mellett, hogy a sok éves hagyományt felborítva idén idehaza és ráadásul 3 napra megyünk el az ünnepi forgatagot megnézni. A választásunk Egerre esett végül, és egyáltalán nem bántuk meg. Legutóbb 25 évvel ezelőtt, 2 éves koromban töltöttük itt a csaladi nyaralást. Így igazán nosztalgikus élmény volt édesanyámnak, akivel ezúttal utaztam, újra felfedezni a várost.

A székesfővárosból könnyen el lehet ide jutni, vannak express gyorsjárat buszok a Stadionok buszállomásról, amik viszonylag gyorsan és zökkenőmentesen elérik Heves megye szívét. A helyi közlekedés is jól meg van oldva, rengeteg buszjárat közlekedik, elég sűrű menetidővel - a jegypénztárban 255Ft, a buszon megvéve 350Ft a menetjegy.

Az első látnivaló, ahová elmentünk az a Líceum épülete volt. Ez az Eszterházy téren található, és késő barokk stílusban épült a 18. század végén, természetesen Eszterházy Károly püspök gyámkodása alatt. Érdemes felkeresni az épületben működő Varázstornyot, ahol izgalmas természettudományi kísérleteket végezhetünk. Mindenképpen nézzünk bele a Camera Obscurába, mely a kontinens legrégebbi, ma is működő panoráma kivetítője. Az épület legtetején a toronyban egy sötét szobába jutunk, ahol a hozzáértő kolléga megnyitja a kitekintő ablakot és az ezen beáramló fény türkök és távcső segítségével felnagyított és meglepően pontos képet ad Egerről körülöttünk. Ez alatt egy panoráma terasz található, melyről csodás kilátás nyílik a városra, és szabad szemmel is fel lehet fedezni, az előbb közelről látott tereptárgyakat. Ha tovább nézelődünk a Líceum hatalmas épületében találunk egy Csillagászati kiállítást is, valamint az első emeleten található a Főegyházmegyei Könyvtár, mellyet az ország legszebb barokk könyvtárának tartanak. Tridenti zsinatot ábrázoló mennyezeti freskóját Kracker János Lukács tervezte. Számos különleges kötet, kézirat, kódex található itt, többek között Mikes Kelemen törökországi leveleinek kézirata, 1417-ből származó Dante Kódex és az  egyetlen az országban lévő Mozart-levél, a zeneszerző kézírásával. Sétáló jeggyel, mindössze 500Ft-ért meg tudtuk tekinteni a látványosságokat.

A Líceummal szemben található az ország második legnagyobb temploma, az egri Bazilika, mely Hild József img_20191203_105603.jpgtervei szerint készült, Pyrker János László érsek megbízásából 1831-36 között, klasszicista stílusban. A főszékesegyház előtti téren álló impozáns szobrok Marco Casagrande alkotásai. A Bazilika orgonáját a 19. század végén a salzburgi Moser cég szállította Egerbe. A nyári időszakban minden nap orgonaszót hallhatnak a látogatók. Jelenleg fel van állványozva, de ez ne riasszon el senkit, egy oldalsó ajtón változatlanul be lehet menni megcsodálni a templombelsőt.

Innen kiindulva érdemes egy kicsit sétálni a Kossuth Lajos utcán, ahol szebbnél szebb barokk épületek között haladhatunk végig. A 4-es szám alatt található a Kispréposti Palota rokokkó épülete, melynek kovácsoltvas ablakrácsait és erkélykorlátait Fazola Henrik tervezte. Tőle pár lépésre található a kívülről nagyon kis rozoga állapotban lévő, de működő és megtekinthető Ferencesek barokk stílusú temploma, ami sokkal régebbi és szebb, bár kopottabb is, mint a Bazilika. A 16-os szám alatt áll a Nagypréposti Palota, mely Fellner Jakab tervei alapján készült a 18. században és gr.Batthyány Ignác építette. Jelenleg a Bródy Sándor megyei és Városi Könyvtár működik benne.

A Nagypréposti palotával szemben, a 9-es szám alatt áll a megyeháza épülete, ahol szintén Fazola Henrik egyedülálóan szép kovácsoltvas kapui mellett elhaladva a falon egy plakett őrzi, hogy 1809-ben itt őrizték a magyar Szent Koronát. Az udvarban egy különálló kis épületben, a régi tömlöc épületében várja a látogatókat a Sportmúzeum. Itt Heves megye úszó, vízilabda és vívósportja mellett az olimpiák és világbajnokságok sportemlékeit is bemutatják. 1.000Ft-ért lehet bemenni, és mint társmúzeumunkként természetesen bejártam a tárlatot. Egy nagyon összeszedett, gazdag és érdekes kiállítást talaltunk itt, ami méltó emléket állít a Heves megyei sportfenoméneknek. Bár, aki melegedni tér csak be csalódni fog, mivel fűtés sajnos nincs az épületben!

img_20191203_155402.jpgPontosan szemben az épülettel nyílik az Egészségház utca, ami mikor ott jártunk fel volt ugyan túrva, de át lehet jarta járni. Ennek az utcácskának a másik végén található az Érsek Kert, Eger legnagyobb parkja. A 18. században épült francia stílusban. Nagyon kellemes lehet itt nyáron a patak partján sétálni, és a hatalmas fák alatt üldögélni, azonban mi szintén egy gyönyörű, bár hideg időszakban voltunk itt, mikor mindent befedett a hó és a zúzmara, így igazán szép látványt nyújtott a park. Nyáron nagy hasznát veszik a bicikli utaknak, tennisz pályáknak benne, és itt van Eger legnagyobb játszótere is. Valamint a Múzsák Kertjeként is emlegetik ugyanis, a város irodalmi nagyjainak - Gárdonyi Gézának vagy Bródy Sándornak - emelt szobrok díszítik, Varga Imre alkotásai.

Az Érsekkertből nyílik a Termál Fürdő, az ország talán legszebb parkfürdője. 1932-ben nyílt meg, 1976 óta pedig országos jelentőségű gyógyhely. Termálvizes medencéi kellemes ejtőzést nyújtanak a téli hidegben, és nyitott, szabadtéri termálvizes medenceiben ülve a téli csodaországot csodálva a mellettünk lévő parkban, a gőzölgő medencék felett páratlan élmény. A belépő csupán 1.900Ft volt, és korlátlan ideig tartózkodhattunk bent. Azonban nem árt köntöst, vagy 2 törülközőt vinni, amiből az egyiket mindig szárazon hagyunk, mert fűtés sajnos nincsen a folyosókon, és így télen bizony fagyos lehet vizes ruhában egyik medencetérből a másikba menni! Mellette található a Török Fürdő, ahol mi sajnos most nem voltunk, de még Arnaut pasa építette a 16. században. Többféle szanuával rendelkezik, van gyógyvizes és élménymedencéje is, és komplex gyógyászati szolgáltatásokkal várja a gyógyulni vágyókat.

A Fürdőből kilépve könnyen eljuthatunk a patak partján a főtérre, a Dobó térre. Természetesen a tér közepén img_20191204_104354.jpgDobó István várkapitány szobra található, melyet Stróbl Alajos tervezett. Az 1552. év volt Eger történetének legfontosabb éve, ugyanis ekkor alig 2.000 emberrel Dobó István sikerrel védte meg a várat a törökök 30.000-res túlerejével szemben. 40 napig tartották a várat, majd az oszmán seregek visszavonultak. Mivel Adventkor érkeztünk a teret egy páratlanul szép karácsonyi vásár foglalta el, ahol elképesztó mennyiségű és fajtájú forralt bor és puncs közül lehetett válogatni. Mi 2 féle Karácsonyi Puncsot és Fahéjas Almás Puncsot próbáltuk ki és meg kell mondanom a legjobb volt, amit ebben a műfajban kóstoltam hazánkban. A belvárosban térről térre tudunk haladni és mindenhol találunk valami érdekességet. A szomszédos Gárdonyi Géza téren folytatódik a vásár, valamint egy nagy óriáskerék is helyett kapott, ami szépen kivilágítva várja éjjel-nappal a vállalkozó kedvű helyieket és túristákat egyaránt. Nem volt kérdés, hogy fel kell rá ülni! 3 kör pedig 1.500Ft-ba került.

A Dobó térre visszatérve találjuk Közép-Európa egyik legszebb és legegyedibb templombelsővel rendelkező barokk templomát, a Minorita templomot, melyet 1711-ben Páduai Szent Antal tiszteletére szenteltek fel. A templomba 2002-ben került II. János Pál pápa által szentté avatott Szent Hedvig - Nagy Lajos királyunk lánya és Jagello lengyel király felesége - ereklyéje. Az oltár ezáltal a lengyelek és magyarok közös kegyeleti helyévé vált. Mikor az esti vásárról betértünk ide éppen László Attila, a Csillag Születik hajdani győztese ingyenes, jótékonysági koncetjére készülődött, amire nem számítottunk, de egyáltalán nem bántuk. A templom mellett található a városháza. Innen már látjuk a Várat, és a Dobó utcán innen egyenesen végigsétálva pont oda lyukadunk ki.

img_20191202_163658.jpgSzent István királyunk püspökséget alapított itt 1004-ben, melynek a védelmére a tatárjárást követően 1248-ban kővár épült. Mint ahogy korábban is említettem a vár örökre belevéste magát a magyar történelembe az 1552-es ostrom után. Ma Nemzeti Emlékhely. Az egykori végvár ma népszerű és egyben talán az egyik legismertebb műemlék, amelyben a Dobó István Vármúzeum kiállításai kapnak helyet, valamint a nemrég megújult Kazamaták. A várat jelenleg az új hullámú régészeti vonalnak köszönhetően - ahogy korábbi írásaimban beszámoltam erről több másik vár során is - régi pompájában építenek újjá. Ez még ahogy elnéztem félúton járt, de hamarosan elkészül, és mindenki számára látogathatóvá válik a vár teljes egésze. A várba magában jeggyel lehet belépni, ami magába foglalja a múzeumokat is, azonban 15.30-tól lehet sétálójegyet, vagy esti jegyet venni, így az 1.700Ft-os belépő helyett, 850Ft-os áron lehet bemenni. Ennek az csupán a hátránya, hogy a kiállítások 4-kor zárnak. Mi is a sok látnivaló után csak az esti jeggyel tudtunk bemenni, de a Panoptikum, még nyitva várja a látogatókat, mivel egy külön, független múzeumként kap helyet a várban, és 500Ft a beugró. Itt az Egri Csillagok ihlette viaszbábú kiállítást láthatjuk. Aki csak későn ér ide és így tud bejutni se csüggedjen, mert a várfalról elképesztő panoráma nyílik a Dobó térre, és a lemenő nap fényében csodálhattuk a hatalmas feldíszített fenyőfa, óriákerék és a vásárok kigyúló fényeit. A vár északi bejáratától 50m-re található Gárdonyi Géza, az egri remete emlékháza, amely őrzi az író tárgyait és kéziratait.

Ha a vársétányon keresztül ereszkedünk le a városba vissza akkor pont a Minaret mellé fogunk érkezni. Sajnos ez a téli időszakban zárva tart így csak kívülről tudtuk megnézni. 1596-ban a törökök végül elfoglalták a várost és 91 évig uralták azt. Ekkor épült a Minaret is, Európa legészakibb török korból származó építménye, ahonnan a müezzin naponta 5x hívta imára a hívőket. 14 szög alaprajzú, 40 méter magas és 97 csigalépcsőfok vezet fel a körerkélyre. Innen szintén csodálatos kilátás nyílhat a városra!

Innen néhány méterre található utunk utolsó állomása a Kopcsik Marcipánia, melyben Kopcsik Lajos Guinness img_20191203_105525.jpgrekorder és Oscar díjas mestercukrász, mintegy 150 édes alkotását tekinthetjük meg. A belépő 1.000Ft.

Pár nap sajnos nem elég ennek a gazdag történetű, szép városnak a megtekintéséhez. Legközelebbre maradt a Tűzoltó Múzeum, a Rác templom, az Érseki palota, a Szépasszonyvölgy és az egri borvidék felfedezése - remélhetőleg nem 25 év múlva járunk erre legközelebb!

Éhen halni sem lehet a városban, ugyanis több nagyszerű étterem közül lehet választani. Első választásunk a Depresszó, nevéből adódóan Dr. Csernus Imre étterem-kávézójára esett, ahol a saját egri borvisékéről származó borokat, kávékülönlegességeket, és egy igazán változatos étlapot kóstolhatunk meg. Szürkeharcsa curry basmanti rizzsel és csicseriborsóval, valamint Pulyka köfte vörösáfonyás quinoával és mogyoró mártássalt kóstoltunk a főételek közül, és Fahéjas-rumos tejeskávét, Szilvapálinkás cappuccinot, Vaníliás-narancsos cappuccinot, Kardamomos hosszúkávét, Sajttortát, Ricottás-áfonyás tortát a kávékülönlegességek közül.
Másodikként az ország vidéki éttermei közül 8. legjobb Macok-ba vitt az utunk, ami közvetlenül a vár tövében várja a megfáradt, éhes túristákat. Itt igazán kifinomult menüvel találkoztunk, és egyszerűen tökéletesek voltak az ételek: Bakonyi csirkerolád túrós csuszával és Libacomb ázsiai sütőtökös nudlival.
Zárásképpen az Il Padrino pizzériába tértünk be, ami a patak mentén egy kis utcácskában található, majdnem el is mentünk mellette. A padlástérben van kialakítva egy hamisíthatatlan 50-es évekbeli olasz étterem képe, a pizzájuk, pedig a legjobb, amit idehaza csak ettem!

Eger egy sokszínű, látni- és kóstolnivalókban gazdag város, ami télen és nyáron egyaránt tökeletes kikapcsolódást nyújt az ide látogatóknak!

Szólj hozzá

Magyarország