Cut'n'run

Szerezz élményt itthon!

Sopron, a hűség városa

20891330_1686364148064533_907105711_n.jpgSopronban a családdal jártunk 2 éve nyár végén, és nagyon élveztük az ott töltött időt. Igaz, hogy éppen fel volt ásva az összes óvárosi út, mert éppen felújították, de ettől függetlenül egy gyönyörű és látnivalókban gazdag város!

Már i.e. 7. században tudjuk, hogy földvár állt itt. A római korban Scrabantia település működött itt, a népvándorlás során elpusztult és csak a Honfoglalás után települt újra. Már 1092-ben emeltek itt újabb városfalat, de 1273-ban II. Ottokár cseh király elfoglalta a várost, azonban Sopron már itt is bizonyította hűségét ugyanis 1277-ben megnyitotta IV. László előtt a kapuit, így kiérdemelve a szabad királyi város címet! A török időkben ugyan az oszmánok feldúlták a várost, de független maradt, és menedékül szolgált sokaknak. Még több országgyűlést is tartottak itt, mivel fontos központjává vált a még szabad területeknek. 1676-ban a város porig égett, ezért is van az, hogy a történelmi városrészek mind barokk stílusúak. II. József alatt lett Sporon vármegye székhelye. Itt létesült Széchényi hatására az első vasútvonal Sporon és Bécs-Bécsújhely között. Az 1921-es triannoni békeszerződéskor lett Sopron "A leghűségesebb város", mikor is a sokak álltal vitatott népszavazáson ő - és egyébként még másik 8 község - többségében Magyarországhoz szeretett volna csatlakozni. A nyilasok 1944 decemberétől innen irányították az országot.

Ottlétünk alatt bejártuk a várost keresztül-kasul: voltunk a Tűztoronyban, a Kecske-temlomban, a Károly-kilátóban, a Taródi-várban, de még a Fertő-tóhoz is felutaztunk.

A városban számtalan jobbnál-jobb cukrászda és étterem található, ahol a nyári hőségben hatalmas fagylalt-20891671_1686364201397861_1142530367_n.jpgkelyhekkel tudjuk lehűteni magunkat. Ott van a Gyógygödör, ami egy hűvös pincehelyiségben helyezkedik el a város főtéren, a Kecske-templom mellett. Ott számtalan bor és hagyományos ételkülönlegesség közül tudunk válogatni.

A városból indulnak ki buszok a Fertő-tói strandhoz, ami közel van a városhoz, és jó minőségű, igényes a strandja. Ugyan a Fertő-tó vize a mi izlésünknek mondjuk úgy, hogy furis volt... Nyálkás, csúszos, és mikor kijövünk alaposan le kell zuhanyozni, mert sok iszap rakódik le ránk.

A Taródi-várba mindenképpen el kell látogatni, ugyanis ezt a két kezével építette fel Taródi István. 1951-ben kezdte el az építkezést, amiben családja is segédkezett. A felépült vár elképesztő alkotás lett, és hihetetlen, hogy valaki ennek szentelje az életét, hogy ezt megalkossa.

Mindent összevetve Sopron egy nagyon gazdag és igényes város, amin látszik, hogy közel van az osztrák határ. El lehet itt tölteni egy hetet nyugodtan, mivel a környéken is rengeteg látnivaló van.

A bejegyzés trackback címe:

https://cutandrun.blog.hu/api/trackback/id/tr5514895274

Cut'n'run

Ha pánikszerűen menekülnél hétvégente vagy van egy szabad délutánod, akkor itt megtalálod, hogy merre érdemes indulnod. Mivel fontos nekünk is a pénztárca kímélő program mindig megtaláljuk a legkedvezőbb programokat számodra is!

https://www.facebook.com/cutandrun.hungary/

Top 5

  1. Durres nevezetességei

    Durres, Albánia 2.rész

  2. Gyula és Szeged

    Gyopárosfürdői kalandozások 3.

  3. Gül Baba türbéje

    Titkos kert a budai vár tövében

Címkék