Cut'n'run

Szerezz élményt itthon!

Győr
A folyók városa

22901532_1871970012843187_8778271_n.jpgGyőrben már elég régen jártunk, úgy 2 éve ősszel egy vizsga miatt, de egészen megszerettük ezt a várost így többször is visszamentünk. Nem véletlenül hívják a vizek városának, ugyanis a folyó meghatározó szerepet játszik a város életében. Ha Győrre gondolunk az Audi és a kézilabda jut eszünkbe, pedig ennél sokkal több mindent lehet ott találni!

Győr városa már a római korban létezett Arrabona névvel. Szent István a megyerendszer kialakításakor megyeszékhellyé tette. Fontos kereskedelmi kapcsolat a Budapest-Bécs-Pozsony vonalon, de mint végvár sem volt elhanyagolható, ugyanis Bécs előtt Győr volt az utolsó védvonal a török időkben. Mária Terézia tette meg szabad királyi várossá, majd 1809-ben Naplóleon hadai elfoglalták a várost 5 hónapra. 1950-ben vonták össze Győr-Moson és Sopront Győr-Moson-Sopron megyévé és Győr lett a megyeszékhely.

Győr híres emberek kinevelésében sem marad alul ugyanis ide köthető Jedlik Ányos, a dinamo, és a szódavíz mechanikájának feltalálója (tehát neki köszönhetjük a fröccsöt !! ), Baross Gábor, akinek a közlekedési hálózat köszönhet nagyon sokat; és természetesen Markó Iván a híres Győri Balett alapítója.

Győr műemlékekben a 3. leggazdagabb város az országban. A belvárost a műemlékvédelem Európa Nostra-díjjal jutalmazta. A turizmusi statisztikák szerint ez az ország 10. legnépszerűbb városa, és a legtöbb turista itt német, román és osztrák. A belváros történelmi korokat idéző utcáin találunk számtalan templomot, múzeumot, jellegzetes sikátorokat. A karácsonyi vásár pedig egyszerűen mesés itt, ezt személyes tapasztalatból mondom. A Káptalandombom álló Bazilikában található a vért könnyező Szűzanya képe, amihez minden évben több ezren zarándokolnak el.

Győr egyebek mellett fesztiválváros is, így nyáron végképp nem unakozik itt az ember! A Raba Quelle Fürdőben pedig a hévizihez hasonlatos összetevőjű vízben tudunk regenerálódni picit.

Győr csak egy barangolós napot is megér, csak ajánlani tudom mindenkinek. Még vonattal sem egy leküzdhetetlen távolság!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cutandrun.blog.hu/api/trackback/id/tr7114869584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cut'n'run

Ha pánikszerűen menekülnél hétvégente vagy van egy szabad délutánod, akkor itt megtalálod, hogy merre érdemes indulnod. Mivel fontos nekünk is a pénztárca kímélő program mindig megtaláljuk a legkedvezőbb programokat számodra is!

https://www.facebook.com/cutandrun.hungary/

Top 5

  1. Durres nevezetességei

    Durres, Albánia 2.rész

  2. Gyula és Szeged

    Gyopárosfürdői kalandozások 3.

  3. Gül Baba türbéje

    Titkos kert a budai vár tövében

Címkék