Cut'n'run

Szerezz élményt itthon!

Füzér vára
Egy darab élő történelem

33521048_1984522951581983_3587448313898598400_n.jpgTavaly ilyentájt, az akkor gyönyörű május végi időben látogattunk el Füzérre, és a füzéri várba. Olyan szerencsésen érkeztünk, hogy éppen Old Timer találkozó volt a helyszínen, így a lenyűgöző autócsodákat is végig tudtuk szemlélni!

Füzér BAZ-megye északi részén fekszik, és mi autóval érkeztünk a várparkolóba. Valószínűleg a városban megáll távolsági busz és onnan egy közepes sétával fel lehet jutni ugyanide. Ebből a parkolóból indul ugyanis a kis erdei túra ösvény fel az ún. Alsó várhoz. Ez egy kényelmes, ám erőteljesen emelkedő rendes túra szakasz, így megéri egy bokát jól tartó cipőben nekivágni az útnak. Más út nem vezet fel úgyhogy ezt figyelembe kell venni babakocsival, vagy a fiatalabb-idősebb korosztályra való tekintettel. Egyébként hiába emelkedik a túra út kényelmes lépcsőket döngöltek bele a talajba és kb. 15 perc alatt el lehet érni az Alsó várat. Itt található a jegypénztár, és innen lehet elindulni a várhoz vezető úton.

2000Ft a felnőtt, 1500Ft a diák és a nyugdíjas jegy. Innen lehet egy újabb kb. 15 perces úttal feljutni a Felső-várhoz, ahol a tényleges vár helyezkedik el. Ezt egy szépen kiépített fa és kő lépcsősoron lehet megközelíteni, de a mellett, hogy kényelmes és modern, nagyon meredeken emelkedik. Út közben azoban elképesztő látvány nyílik a magas hegycsúcson ülő várra! A felvezetővezető úton és a várban mindenki csak saját felelősségére tartózkodjon, és ésszel, másokra és magára vigyázva élvezze ki ezt a páratlan lehetőséget! Minden nap 10.00-18.00-ig van nyitva, úgyhogy ennek fényében figyeljünk a feljutási időre is, azt is kalkuláljuk bele az érkezésünkbe.33528411_1984520888248856_3941774955380736_n.jpg

2014-16 között esett át a felújításon, mely az új régészeti és történészeti vonal értelmében teljes nagyságában állították helyre. A füzéri vár egyike Magyarország 7 csodájának, és már a 13. században megkezdték az építését, így az egyik legkorábbi váraink egyike is.  Egy rövid ideig itt vendégeskedett a Szent Korona is mivel 1526-ban Szapolyai János megkoronázása után ide szállították. A várnak hányadtatott sorsa volt, igen gyakori tulajdonos cserével, de mostanra az egyik legjelentősebb turisztikai látványosság vált belőle az országban.

Az egész várat töviről hegyire be lehet járni, tényleg majdnem mindnehova be lehet és érdemes is! A felújítás után valóban úgy néz ki a hely, mintha tegnap álltak volna fel a nagyurak az asztaltól és csak épp kiszaladtak egyet vadászni a közeli erdőkbe. Hihetetlen élmény ilyen állapotában látni ezt a nagyszerű alkotást, és el lehet képzelni, hogyan is éltek a régi korok emberei. Arról pedig már végképp ne is beszéljünk, hogy milyen elképesztő kilátás nyílik ilyen magasból a környékre.

Füzér vára mindenképpen megér egy napot, ha ebbe a térségbe látogatunk. Nehéz a rengeteg látnivaló közül választani, de én azt javaslom, hogy ez kerüljön kirándulásunk első helyére, hogy biztosan be tudjunk menni és legyen időnk felfedezni az összes tornyot, beugrót, szobát, pincét és padlást!

A bejegyzés trackback címe:

https://cutandrun.blog.hu/api/trackback/id/tr9814847228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cut'n'run

Ha pánikszerűen menekülnél hétvégente vagy van egy szabad délutánod, akkor itt megtalálod, hogy merre érdemes indulnod. Mivel fontos nekünk is a pénztárca kímélő program mindig megtaláljuk a legkedvezőbb programokat számodra is!

https://www.facebook.com/cutandrun.hungary/

Top 5

  1. Durres nevezetességei

    Durres, Albánia 2.rész

  2. Gyula és Szeged

    Gyopárosfürdői kalandozások 3.

  3. Gül Baba türbéje

    Titkos kert a budai vár tövében

Címkék