Cut'n'run

Szerezz élményt itthon!

Gyula és Szeged
Gyopárosfürdői kalandozások 3.

34842509_2183839608322891_5489602811475787776_n.jpgGyopárosfürdői tartózkodásunk alatt több helyre is ellátogattunk. Az előzőekben már beszámoltam Békéscsabáról, most azonban az utolsó 2 állomásról, Gyula és Szeged városáról szeretnék megemlékezni. Gyulán egy egész délutánt töltöttünk, Szegedre pedig már hazafelé kerítettünk sort, hogy beugorjunk.

Gyula nem fekszik messze Békéscsabától, így az ott töltött viharos délelőtt után átautóztunk ide. Az idő némiképp megkönyörült rajtunk, mert kis időre elállt az eső, és meg tudtuk nézni a várat. Akik kocsival érkeznek nem árt tudni, hogy majdhogynem az egész várkerület keményen fizetős...

Gyula a Dél-Alföldi régió egyik gyöngyszeme, már az 1300-as évek közepétől létező település. A gyulai vár, az egyik fő nevezetessége 1405 körül kezdett el épülni. Mátyás megtette megyeszékhellyé, a török hódítás után közel 100 évig török fennhatóság alatt állt a város. Azonban minden viszontagságot túlélt - álltak a falai előtt Dózsa seregei, török janicsárok ezrei, kurucok százai, itt tartották fogva az aradi Vértanúk jelentős részét, és itt volt az Erdélyi és Dél-Alföldi gazdaság egyik központja. 

Ha Gyulát említjük mindenkinek az ikonikus gyulai kolbász jut először eszébe, pedig számtalan látnivalót kínál ez a város. A legnagyobb látványossága a fent is említett Gyulai vár, amit nagyon szépen rekonstruáltak a modern régészet jegyében, olyan állapotúra, ahogy az fénykorában állt. 2 féle belépőjegy közül választhatunk, van egy általános 1.900 Ft-ért és egy komplex, amivel mindenhová felmehetünk 3.800 Ft-ért.

A vár elképesztő szép és a felújításnak köszönhetően valóban könnyű elképzelni, hogyan élhették ott mindennapjaikat a nemes urak, vagy éppen az itt állomásozó végvári vitézek. Van toronykilátó, több rendezett terem, több tematikában a vár tulajdonosainak különböző korszakaiból, és még egy igazi kovácsműhely is működik az alsó szinteken.

A váron kívül érdemes lehet még megnézni a Várfürdőt, a gyulavári Kastélyt, a Román Ortodox Püspökség Múzeumát, a Rádiótörténeti kiállítást, vagy éppen a Vízügyi Igazgatóság épületét, ami a Thezarovics Palotában kap helyet, valamint a sokak által kedvelt Almásy-kastélyt.

34962624_2185609261479259_280874870995156992_n.jpgSzeged városa volt rövid utunk befejező akkordja. Hazafelé úgy döntöttünk, hogy erre vesszük az irányt, ugyanis méltán híres városaink egyike ez is. Sajnos rövid városnéző túránál többre nem volt időnk, de ezt a kicsit is nagyon élveztük, amit itt töltöttünk.

Szeged a Dél-Alföld legnépesebb városa és az ország 3. legnagyobb lakosságú települése, és  megyeszékhely. Már az 1100-as évek végétől kezdve létező település. Csakúgy, mint Gyula, Szeged is sok viszontagságon esett át - először a tatárok dúlták fel a sókereskedelemben meggazdagodott várost, majd a törökök foglalták el, ostromolta a várost Rákóczi, pusztított pestis és árvíz, itt volt a '48-as forradalmi kormány utolsó székhelye, itt alakult meg az első világháború után az ellenforradalmi kormány.

Szeged legnagyobb vonzóereje a Szegedi Szabadtéri Játékok! Amik a Dóm előtt elhelyezett óriás színpadon zajlanak. Igazi egyetemi város, így mindig pezseg az élet, és számtalan szórakozási lehetőség közül lehet választani. További látnivalók még a Víztorony, a Várkert és a Rakpart, Móra Ferenc Múzeum, a Dóm tér és a szegedi Dóm, valamint a Zsinagóga.

Mindkét városban több napot is el tudtam volna tölteni, így bízom benne, hogy hamarosan újból el tudok látogatni ezekre a történelmi helyekre, főleg Szeged városába, ahol alaposan megnézném még a Dómot és a Paprika Múzeumot!

A bejegyzés trackback címe:

https://cutandrun.blog.hu/api/trackback/id/tr5714803994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.05.05. 10:54:57

Örülök, hogy ráleltem a blogra, gyorsan be is követem, meg FB-n is! :)
Gyuláról én is írtam korábban több - szám szerint eddig négy - bejegyzést ( kirandulo.blog.hu/tags/Gyula ), de Szeged valahogy mindig kimarad. Valamiért mindig csak átutazóban futjuk át, de úgy érzem, már pótolandó! :)

Lehoczky Orsi 2019.05.05. 11:54:49

Gyula egyik legjobb programja kimaradt: az Almásy-kastélyban (ami a vár és a fürdő mellett van) fantasztikus interaktív élményközpontot rendeztek be! Rég láttam ilyen kreatív, sokoldalú és érdekes kiállítást, gyerekeknek is szórakoztató.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.05.05. 12:24:42

@Lehoczky Orsi: Jaja, volt szerencsénk azt is megnézni, valóban érdekes! :)

Viola Szentgyörgyi 2019.05.05. 13:18:53

@lyzX: Igazán nagyon köszönöm, és én is ellátogattam a te oldaladra és nekem is nagyon tetszik, örülök, hogy ebben a formában, de megtaláltam :) És valóban Szeged egy nagyon szép és turisztikailag is gazdag egyetemváros!

Viola Szentgyörgyi 2019.05.05. 13:20:59

@Lehoczky Orsi: Igazad van, most, hogy utána néztem valóban egy igazán érdekes helyszínnek látszik. Sajnos mi csak egy délutánt töltöttük ott így mindent nem vettem észre, de remélem, ha újra ellátogatok arra, erre is sort kerítek majd!

Poppy-Seed 2019.05.05. 20:33:27

Tévedés, hogy Gyula megyeszékhely.

Viola Szentgyörgyi 2019.05.05. 20:57:46

@Poppy-Seed: Valóban, már nem az. Mátyás tette meg székhellyé 1484-ben úgy tudom rendeletében. Jelenleg azt hiszem, hogy a gyulai járás központja. De egy időben valóban az volt :) Békés megye székhelye ma Békéscsaba.

bratya 2019.05.06. 09:45:30

@Viola Szentgyörgyi: 1950-ig volt Gyula megyeszékhely. Jelenleg valóban járási központ. Egyébként jó a leírás nagyon. Az Almásy-kastélyt én is ajánlom.

Cut'n'run

Ha pánikszerűen menekülnél hétvégente vagy van egy szabad délutánod, akkor itt megtalálod, hogy merre érdemes indulnod. Mivel fontos nekünk is a pénztárca kímélő program mindig megtaláljuk a legkedvezőbb programokat számodra is!

https://www.facebook.com/cutandrun.hungary/

Top 5

  1. Durres nevezetességei

    Durres, Albánia 2.rész

  2. Gyula és Szeged

    Gyopárosfürdői kalandozások 3.

  3. Gül Baba türbéje

    Titkos kert a budai vár tövében

Címkék