Cut'n'run

Szerezz élményt itthon!

Kolozsvár
"De szép város Kolozsvár..."

39748354_234484617268094_33702539652235264_n.jpgUgyan munkaügyből kifolyólag, de eltöltöttem egy csodás hetet az erdélyi Kolozsváron. Soha nem jártam még a román oldalon és ez igencsak pozitív élménnyel töltött fel. A várakozással ellentétben egy nagyon szép és rendezett, egy igazán pezsgő várost ismertem meg. A Kolozsvári Magyar Napok alkalmából érkeztünk a városba, amitől még jobb lett az ott-tartózkodásunk.

Kolozsváron, mint a helyiektől megtudtunk a mai napig 20%-ban magyarok laknak. Ennek keretében került sor a 10 napon át tartó Magyar Napokra, ami hihetetlen élmény volt. Összefonták a Mátyás Emlékévvel, mivel Mátyás király szülőháza is itt található. 39821869_470267750050413_5790269806598946816_n.jpg

A fesztivál olyan szervezettséggel és lendülettel, profizmussal lett megrendezve, amire itthon még nem láttam példát. A város minden egyes porcikája ennek rendelte magát alá. Nem volt olyan udvar, ház, palota, iskola, kollégium, ahol ne lettek volna programok, előadások, vetítések, bemutatók, foglalkozások, koncertek és közösségi terek. Az egész város a régió magyarságát ünnepelte, de a városvezető séták, múzeumi bejárások, előadások között sok román nyelvű program is volt, hogy ők is megismerkedhessenek a kultúránkkal, és a közeggel, amiben laknak. A legnagyobb meglepetésemre a románok érdeklődve és mosolyogva hallgatták és élvezték a rendezvénysorozatot.

Ja és csak mellékesen: minden, de minden ingyenes volt... (az összes sör/kávé kóstoló, filmvetítés, program, koncert...) Olyan magyar előadók érkeztek, mint Lovasi18, Rúzsa Magdi, a Piramis, Demjén, a 100 tagú cigányzenekar, a Bohemian Betyárs, Bagossy Brothers, Carbonfools, Keresztes Ildikó és még sorolhatnám...

39932546_299054270650181_6701652808724119552_n.jpgNagyszerű élmény volt ennek a rendezvénynek a szerves része lenni, és e mellett persze megismerkedni a várossal magával is. Kolozsvár meglepően tiszta és rendezett, a nagy felfordulás ellenére sem volt kosz és szemét az utcákon. A közbiztonság megfelelő, valamint az emberek kedvesek és segítőkészek. Sok helyen a kiszolgálóegységekben ugyan nem beszélnek magyarul, de mindig kedvesen hárították el a magyar nyelv ismeretére irányuló kérésem és a legtöbb helyen gond nélkül folytatódott a társalás angolul (vagy kézzel-lábbal, de megértették).

Látnivalókban itt aztán nincs hiány. Minden ház a belvárosban egy műremek, látszik rajtuk, hogy igen régiek, és erre mennyire büszkék. Minden házra ráférne egy alapos renoválás, de szépen ápolva vannak és használva a mai napig. A látványsságok sorából nem hiányozhatnak a templomok sem, ugyanis itt a vegyes lakosságnak köszönhetően mindenfajta felekezet képviselteti magát: katolikus, református, görög-katolikus, unitárius, babtista...és még biztos vannak, amit nem vettem észre.

A város főterét Avram Iancu, híres személyük monumentális szobra uralja, vele szemben a szép Magyar Opera, mögötte pedig a "kis" ortodox templom, ami így is akkora, mint a mi bazilikánk (azéret kis, mert a nagyot még éppen építették...) A város közepén pedig egy eszméletlen Botanikus Kert kap helyet, aminek alapterülete és ötletessége egyedülálló. 39935760_943265165873713_4691811656991244288_n.jpg

Nagy közösségi élet van, és itt is virágzik a nálunk jól megszokott romkocsmák rendszere. Azzal a különbséggel, hogy itt hozzánk képest nagyon olcsó és jó minőségű minden. Példának okáért egy igen magas csillagos, túrista fogadó étteremben ettünk első este, ahol itallal és garnélás főétellel együtt fizettem átszámolva kb. 3500 Ft-ot.... és ez volt a legdrágább dolog, amit ott fizettem... szóval itt aztán úrként ehetünk-ihatunk-vásárolhatunk....

Egy hihetetlen élmény volt Románia magyar lakta szegletébe eljutni, és innen kiindulva kirándulni és el tudtunk menni a munka mellett. Ezt a következő bejegyzésekben fogom bemutatni!

Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://cutandrun.blog.hu/api/trackback/id/tr314223293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cut'n'run

Ha pánikszerűen menekülnél hétvégente vagy van egy szabad délutánod, akkor itt megtalálod, hogy merre érdemes indulnod. Mivel fontos nekünk is a pénztárca kímélő program mindig megtaláljuk a legkedvezőbb programokat számodra is!

https://www.facebook.com/cutandrun.hungary/

Top 5

 1. Durres nevezetességei

  Durres, Albánia 2.rész

 2. Gyula és Szeged

  Gyopárosfürdői kalandozások 3.

 3. Gül Baba türbéje

  Titkos kert a budai vár tövében

 4. Gasztró-kalandozás

  Az albán konyha

 5. Ősz a magyar tengeren

  Balatoni körkép

Címkék